Δανία: Άκυρη η επαναφορά μόνιμων ελέγχων στα σύνορα

Η νέα κυβέρνηση της Δανίας προτίθεται να ακυρώσει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκατάσταση...
1'

Η νέα κυβέρνηση της Δανίας προτίθεται να ακυρώσει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκατάσταση μόνιμων τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων ασφαλείας στα σύνορα της χώρας, μία κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή της γειτονικής Γερμανίας.

Η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, που έχασε τις εκλογές της 15ης Σεπτεμβρίου, είχε συμφωνήσει με το ακροδεξιό Κόμμα του Δανέζικου Λαού να τοποθετηθούν περισσότεροι τελωνειακοί υπάλληλοι στα σύνορα και να δημιουργηθούν νέα σημεία ελέγχου με στόχο να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε παράνομα αγαθά, αλλά και σε εγκληματίες.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Δανία να μην παραβιάσει τους κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, που ανέλαβε χθες Δευτέρα τα καθήκοντά της, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων τελωνειακών εγκαταστάσεων στα σύνορα.