Επεκτείνεται η διαρροή πετρελαίου στη Ν. Ζηλανδία

Επιδεινώθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, που προκλήθηκε από την προσάραξη σε ύφαλο του δεξαμενόπολοιου Rena, μετά από τη χθεσινή απώλεια μερικών ακόμη εκατοντάδων τόνων πετρελαίου.

Επεκτείνεται η διαρροή πετρελαίου στη Ν. Ζηλανδία
1'


"Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Νικ Σμιθ.

"Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Νικ Σμιθ.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, επικαλούμενο ναυτιλιακές αρχές, περίπου 130 με 350 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, λόγω πολύ κακών καιρικών συνθηκών.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία και προειδοποίησαν ότι αν το κύτος του πλοίου διαρραγεί απειλεί να απελευθερώσει 1.700 τόνους καυσίμων στον ύφαλο Αστρολάβο , ανοικτά του λιμανιού Ταουράνγκ, μία περιοχή που είναι γνωστή για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της.


Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν φθάσει στις ακτές, ενώ στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών.


Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας και σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF , "οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι καθοριστικές".


"Τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται ήταν απολύτως αναπόφευκτα από τη στιγμή που το Rena προσάραξε στον ύφαλο νωρίς το πρωί της Τετάρτης", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ.


Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand (MNZ), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μία από τις τέσσερις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου έχει διαρραγεί απελευθερώνοντας πετρέλαιο.


Παράλληλα συνεχίζονται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου, οι οποίες επιταχύνθηκαν το σαββατοκύριακο εν όψει της έλευσης θύελλας στην περιοχή του ατυχήματος
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή