Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή

υξήθηκε σήμερα ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας, καθώς εμφανίσθηκαν νέα ρήγματα στο κύτος του πλοίου Rena, το οποίο προσάραξε πριν από μία εβδομάδα σε ύφαλο ανοικτά της Ταουράνγκα.

Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή
2'

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ δήλωσε χθες ότι "πρόκειται για τη "χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα".

Το Rena προσέκρουσε στις 5 Οκτωβρίου σε έναν ύφαλο στον Κόλπο του Πλέντι, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές.

Παρά τις επιχειρήσεις άντλησης του καυσίμου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με δυσκολία χθες εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς τα κύματα έφθαναν τα πέντε μέτρα, περίπου 300 τόνοι καυσίμου έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στον Κόλπο του Πλέντι, καταφύγιο φαλαινών, δελφινιών και πτηνών.

Εάν διαρραγεί το κύτος του πλοίου το οποίο έχει υποστεί ζημιές στην πλώρη, υπάρχει κίνδυνος διαρροής 1.700 τόνων καυσίμου στον ύφαλο Αστρολάβο.

Σε περίπτωση διαρροής στη θάλασσα όλου του καυσίμου που βρίσκεται στις δεξαμενές του πλοίου-αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο- η καταστροφή στην Ταουράνγκα δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με τις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες των τελευταίων δεκαετιών.

Θα προκληθεί ανυπολόγιστη ζημιά σε μια περιοχή από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε πανίδα και χλωρίδα, σε μια χώρα που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων περιοχών της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Νέας Ζηλανδίας, περίπου 70 εμπορευματοκιβώτια του Rena έχουν πέσει στη θάλασσα.

"Στο πλοίο υπάρχουν 1.368 εμπορευματοκιβώτια. Έντεκα από αυτά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες παραμένουν στο πλοίο και δεν είναι μεταξύ των 70 που έχουν πέσει στη θάλασσα", τονίζει το υπουργείο.

Το ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας μετέδωσε ότι γερανοφόρο πλοίο κατευθύνεται στην περιοχή από τη Σιγκαπούρη για να περισυλλέξει τα εμπορευματοκιβώτια.

Το πετρέλαιο έχει φθάσει στις ακτές όπου κάτοικοι αντίκρισαν με τρόμο σήμερα κομμάτια στερεοποιημένου πετρελαίου και νεκρά πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο.


Ο πλοίαρχος του Rena συνελήφθη χθες με την κατηγορία της επικίνδυνης πλοήγησης και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Ταουράνγκα.


Ο πλοίαρχος απελευθερώθηκε με εγγύηση και θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο στις 19 Οκτωβρίου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης το πολύ ενός έτους και επιβολή προστίμου 10.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή