Το Αλάσιο της Ιταλίας έχει το δικό του βιβλίο... προσωπικοτήτων! (pics)
Από τα τέλη του 19ου αιώνα και αρκετά χρόνια μέσα στον 20ο, το Αλάσιο μετεξελισσόταν από παραθαλάσσιο θέρετρο αγαπητό στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των Άγγλων σε έναν κοσμοπολίτικο προορισμό για τους ανθρώπους των γραμμάτων και το διεθνές jet set.
Ένας τοίχος κατά μήκος της μιας πλευράς του δρόμου Corso Dante Alighieri. Και το Caffè Roma, ιδιοκτησία της οικογένειας Μπερίνο, έγινε στέκι όλων αυτών των διασημοτήτων. Ένας από αυτούς, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Για να είμαστε ακριβείς, ο Χέμινγουεϊ ήταν από τους πρώτους που έβαλαν την υπογραφή τους στον εν λόγω τοίχο. Ο Αμερικανός συγγραφέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του «Hollywood Walk of Fame» της Λιγουρίας. Ο θρύλος θέλει τον ιδιοκτήτη του Caffè Roma, τον Μάριο Μπερίνο, να συχαίνεται τον γυμνό τοίχο που ήταν απέναντι από το καφέ. Κατέβασε μιαν ιδέα να τον μετατρέψει σε κάτι πιο εντυπωσιακό. Μοιράστηκε την ιδέα του με τον Χέμινγουεϊ, κι αυτός ενθουσιάστηκε με την προοπτική να υπογράφουν οι διάφοροι σπουδαίοι πάνω σε μικρές κεραμικές πλάκες και αυτές να τοποθετούνται στον γυμνό τοίχο.
Ξεκίνησαν μιαν αυγή, με τον φόβο ότι οι αρχές μπορεί να το απαγόρευαν, κι έβαλαν τα πρώτα κεραμικά πλακάκια με τις υπογραφές Ernest Hemingway, Quartetto Cetra (το μουσικό γκρουπ), Cosimo Di Ceglie (ο κιθαρίστας της τζαζ).
Τα χρόνια πέρασαν, τα «αυτόγραφα» πλήθαιναν, και σήμερα ο τοίχος είναι ένα τεχνικολόρ μωσαϊκό αυτογράφων, εμβλημάτων, πορτρέτων, ό,τι εμπνέεται ο καθείς επώνυμος. Τα «ονόματα» από την Ιταλία κυριαρχούν: ο παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων μοτοσικλέτας Βαλεντίνο Ρόσι, ο θεατρικός συγγραφέας και κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας Ντάριο Φο, ο σκηνοθέτης Βιτόριο Ντε Σίκα, η Εθνική Ιταλίας (κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1982), ο Μπέπε Γκρίλο (Κίνημα Πέντε Αστέρων). Δεν λείπουν όμως και ξένα «ονόματα»: η ηθοποιός Ανίτα Έκμπεργκ (τη θυμόμαστε από το «Οκτώμισι» του Φελίνι;), ο Έρικ Σάικς, ο Ζαν Κοκτώ, ο Γούντι Άλεν. Κι άλλα πολλά.