Παρέμβαση Μέρκελ για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών: Τι απαντά η Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών της Καγκελαρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου σχετικά με επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Παρέμβαση Μέρκελ για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών: Τι απαντά η Γερμανία
2'

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παρέπεμψε ακόμη σε πρόσφατη (7.3.2018) δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας και πάλι σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είχε επισημάνει:

«Επί της αρχής, βεβαίως έχουμε ενδιαφέρον, πρώτον ως εταίροι στο ΝΑΤΟ και δεύτερον ως Ευρωπαίοι, να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ή καλύτερα καθόλου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπήρξαν στο παρελθόν επανειλημμένα και απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αυτό ήταν συχνά μία δυνατότητα για την αποκλιμάκωση εντάσεων», είχε δηλώσει ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με σχόλιό της υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ προσπαθεί για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Ελλήνων στον Ερντογάν», η εφημερίδα «Handelsblatt». «Η Καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτών. Η υπόθεση επισκιάζει την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, κρατούνται από την 1η Μαρτίου σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διπλωματικών διόδων να πετύχει την απελευθέρωση των δύο νέων ανδρών - μέχρι τώρα μάταια», τονίζει και παραθέτει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Κάνουμε τα πάντα προκειμένου και οι δύο να επιστρέψουν το συντομότερο. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πρέπει να το χειριστούμε με ψυχραιμία».

Το ζήτημα, συνεχίζει το άρθρο, δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας. «Επιβαρύνει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα (26/3) συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Βάρνα της Βουλγαρίας. «Στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών έχει εν τω μεταξύ εμπλακεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σε ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομάδες κατέβαλε προσπάθεια για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτών, επιβεβαίωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν είναι γνωστό», αναφέρει ο συντάκτης, ο οποίος, επικαλούμενος μαρτυρία απόστρατου επισημαίνει ότι ανάλογα περιστατικά λύνονται συνήθως συναδελφικά επιτόπου. «Καπνίζεις ένα τσιγάρο με τον Τούρκο στρατιώτη και μετά αποχαιρετά ο ένας τον άλλον», αναφέρει η μαρτυρία.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ έχει εμπλακεί και η ΕΕ. «Οι εταίροι μας δείχνουν αλληλεγγύη και στήριξη», μεταφέρεται η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά χθες από τις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή