Έξαλλος ο Ερντογάν με την καταδίκη από την ΕΕ: Τι απαντούν οι Τούρκοι
Η Τουρκία απέρριψε σήμερα (23/3) τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε χθες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλώντις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας στη Μεσόγειο που συνδέονται με διενέξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Οι «28» ζητούν να σταματήσει η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο στέλνει η Ε.Ε. με παράγραφο που προστέθηκε το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών
Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί η παράγραφος 15, που αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».
Επιπλέον προστέθηκε η παράγραφος 16 που αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα».
Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, όλα τα ήδη γνωστά σημεία για την υπόθεση της Κύπρου παραμένουν ως έχουν. Πρόκειται για τις παραγράφους 12 -14 που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», και υπογραμμίζουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».
Όπως τόνισε επίσης ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, όλο αυτό το «πακέτο» για Ελλάδα, Κύπρο και Αιγαίο θα το μεταφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ στη σύνοδο της Βάρνας όπου θα συμμετάσχει ο Ερντογάν και όπου αναμένονται «άγριες συνομιλίες». Στόχος εκεί είναι να βρεθεί μία λύση με τον Ερντογάν, αν βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος έχει τέτοια διάθεση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Τσίπρας: Να είμαστε ευθείς απέναντι στην Τουρκία ως προς το Διεθνές Δίκαιο
«Πρέπει να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και να διατηρήσουμε τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να είναι ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών.
Επίσης, τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός, έθεσε το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας τη στήριξη και της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει την υπόθεση στο Σαλισμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. «Αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία».
Προειδοποίηση Ταγιάνι στην Άγκυρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ζητώντας και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι πάγιο αίτημά μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Έλληνες στρατιώτες, είπε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε καλέσει την Τουρκία να τους απελευθερώσει πολύ γρήγορα», προσέθεσε, αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους συνομιλητές μας αλλά οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο», ανέφερε