Σύνοδος Κορυφής: Σφυρίζει αδιάφορα ο Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς και απαιτεί τα πάντα
Σύνοδος Κορυφής | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Παρά τις έντονες συστάσεις της ΕΕ, ο «Σουλτάνος» παρέπεμψε στην... ανεξάρτητη Δικαιοσύνη το θέμα των δύο παληκαριών που παραμένουν φυλακισμένα εδώ και 27 ημέρες στην Αδριανούπολη -Γιούνκερ: Να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα οι δύοΈλληνες Στρατιωτικοί- Απίστευτες απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, με μοχλό πίεσης το προσφυγικό
Ασαφείς και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση ήταν οι απαντήσεις που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας (26/03) στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφορικά με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παραπέμποντας το όλο ζήτημα στην «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».
Αν και το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμήθηκε από όλες τις πλευρές ως θετικό ακόμη και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, εντούτοις κανείς δεν μπορούσε να κρύψει τον προβληματισμό του για την απάντηση που έδωσε ο κ. Ερντογάν στο θέμα αυτό.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη Σύνοδο της Βάρνας, ανέφεραν πως «για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Και πρόσθεσαν: «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί».
Σφιγμένα πρόσωπα
Το κλίμα για τον «σουλτάνο» ήταν εξαιρετικά δυσμενές και τούτο φάνηκε και από τον τρόπο που στήθηκαν οι κύριοι Ερντογάν, Γιούνκερ και Τουσκ, μαζί με το Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, μπροστά στους φωτογράφους: Πρόσωπα σφιγμένα και συνοφρυωμένα, ενδεικτικά του κλίματος της συνάντησης που ακολούθησε.
Ο Γιούνκερ έσκυψε προς το μέρος του Τουσκ που στεκόταν δίπλα του και κάτι του ψιθύρισε, ενώ ο μόνος που προσπάθησε να χαμογελάσει ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Τουσκ: Καμία πρόοδος στα «καυτά» ζητήματα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
ΟΤουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι η ΕΕ ανησυχεί για ένα «μακρύ κατάλογο» από ζητήματα όπως το κράτος δικαίου στην Τουρκία, η ελευθερία του Τύπου, οι διμερείς σχέσεις της χώρας με ορισμένα κράτη-μέλη και η εισβολή στη Συρία.
«Η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ», είπε ο Ντ. Τουσκ, συμπληρώνοντας: «Σήμερα συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αντικειμενικά προβλήματα και συγκρούσεις συμφερόντων», για να ξεκαθαρίσει ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έγινε κανένας συγκεκριμένος συμβιβασμός, κάτι το οποίο πιθανότατα να γίνει στο μέλλον.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».
«Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επίσης στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Παρ΄ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ενώ «ΕΕ και Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών».
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», κατέληξε ο Τουσκ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Γιούνκερ: Αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών».
Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών, καθιστώντας σαφές πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, αν είναι δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενημερώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Μόνο που και οι πέτρες γνωρίζουν πως Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ο... νόμος του Σουλτάνου!
Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες
Από την άλλη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε, δε, ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.
«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οποίο οι γείτονες ζήτησαν από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αναφορικά με την Κύπρο, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.
«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. «Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανέφερε ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963, ζητώντας την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.
Επέκρινε μάλιστα την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες για τα… χρωστούμενα να επισπευστούν αυτή τη φορά.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο «Σουλτάνος» είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.
Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK.
«Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.
Διαβάστε επίσης:
- «Φωτιά» ο ΕΝΦΙΑ το 2018: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες
- Καταιγιστικές εξελίξεις: «Αυτό είναι το προφίλ του δολοφόνου της Ειρήνης Λαγούδη»