Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή: Ώρα μηδέν και τύμπανα πολέμου στη Συρία

Λεπτές ισορροπίες τρόμου και ένας ολόκληρος πλανήτης που περιμένει με κομμένη την ανάσα. Θα πατήσει τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ το… κουμπί στην πολύπαθη, αλλά πλούσια ενεργειακά, Συρία, δίνοντας το έναυσμα στις σειρήνες πολέμου να ηχήσουν σε όλο τον κόσμο, καθώς θα ακολουθήσει ντόμινο τρομακτικών εξελίξεων; Ή Πούτιν και Τραμπ θα συνεχίσουν να παίζουν τους νταήδες στο δρόμο όπως τους κατηγόρησε η Άγκυρα;- Σε θέση μάχης οι δυο πλευρές, «δεν φοβόμαστε κανέναν»,διαμηνύουν - Σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, με άγνωστες επιπτώσεις στην περιοχή - Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ και Ιραν στο μείγμα του εκρηκτικού κοκτέιλ που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.

Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή: Ώρα μηδέν και τύμπανα πολέμου στη Συρία
16'

Η άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση τις τελευταίες ώρες στην περιοχή έχει στήσει ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να σκιαγραφήσει με σιγουριά την επόμενη μέρα, εφόσον ο Τραμπ αποφασίσει να κάνει πράξη την αναγγελία της Νίκι Χέιλι, απεσταλμένης της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, ότι η Αμερική θα δράσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, το θερμόμετρο των πολεμικών προετοιμασιών σε Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ ετοιμάζεται να χτυπήσει «κόκκινο», ενδεικτικό του πολεμικού... πυρετού στη Συρία όπου το ρολόι δείχνει μηδέν!

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αυτήν την ώρα σε σύσκεψη με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο δράσης στη Συρία (εξετάζοντας χτύπημα σε 70 στόχους σύμφωνα με πληροφορίες), την ίδια ώρα που Μέι και Μακρόν είναι έτοιμοι να ανάψουν το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα δράσης, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε μάλιστα ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ενώ όλες τους εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να τις αξιολογήσει.

Πρόσθεσε πάντως ότι ο Τραμπ θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση στην Ντούμα, ενώ αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο Τwitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Δείτε βίντεο με τους 70 στόχους του Τραμπ στη Συρία (ανάμεσά τους και ρωσικοί):

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις δηλώνει έτοιμος να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο Τραμπ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολεμικής φημολογίας για αντίποινα σχετικά με τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ οσον αφορά την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν τις πληροφορίες».

trump macron may

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τερέζα Μέι παρουσιάζεται «ζεστή» να εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, και μάλιστα χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου, ενώ και η γαλλική «Le Figaro» αποκαλύπτει πως ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια δράσης για τη Συρία στον Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε, αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από την πλευρά του, ο τελευταίος, από το Παρίσι όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να εμπλακεί σε ενδεχόμενα πλήγματα που θα επικεντρώνονταν στο καθεστώς της Δαμασκού μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα.

Βρετανικά υποβρύχια σε απόσταση βολής από τη Συρία!

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε μάλιστα ήδη βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Μέι δεν έχει λάβει τελική απόφαση κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετέχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε απάντηση της φερόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία, αλλά θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα, τόνισε η εφημερίδα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

ipovrixio

Από κοντά και το Ισραήλ (που δεν θέλει το... πυρηνικό Ιραν να επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Μεσόγειο) το οποίο ωστόσο φρόντισε να προειδοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως άλλωστε και τις ΗΠΑ νωρίτερα. Με τις ΗΠΑ πάντως φέρονται να συντάσσονται οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, βλέπε Βρετανία και Γαλλία, ενώ από το κάδρο δεν πρέπει να αποκλειστεί και η Γερμανία, πλοίο της οποίας συνοδεύει αυτά του αμερικανικού στόλου που πλέουν στη Μεσόγειο…

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Ρωσία και Ιράν - το οποίο διατηρεί βάσεις στη Συρία, ενώ θρηνεί για το θάνατο 7 στρατιωτών του από ισραηλινή (;) επιδρομή σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της χώρας - που στηρίζουν τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ.

Μετά τις πολεμικές ιαχές που αντάλλαξαν Ρωσία και ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδειξαν να ρίχνουν νερό στο κρασί τους, ωστόσο νέος γύρος αντιπαραθέσεων ίσως πυροδοτήσει τη θρυαλλίδα της σύρραξης δύο πυρηνικών υπερ-δυνάμεων, με φόντο τη χαροκαμένη Συρία όπου η μυρωδιά του αθώου αίματος παραμένει φρέσκια εδώ και οκτώ χρόνια.

Μια Συρία που ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης αφού φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αδειάζουν ήδη τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις. Παράλληλα, η Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιστρατεύουν ψέματα για να στοχεύσουν τη χώρα.

«Δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτή την αστόχαστη κλιμάκωση από ένα καθεστώς όπως το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στη Συρία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, δίνοντας τον παλμό…

aerodromio

Γιατί μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική», καθώς «η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», ενώ «σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της», ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο αργότερα τόνισε όλο νόημα και… ειρωνεία πως «η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της διπλωματίας του Twitter, αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις», όπως επίσης και ότι «το εσκεμμένο ζήτημα της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για να προβαίνει κάποιος σε στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας»

Λίγο νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει μέσω… Twitter πως η εχθρότητα με τη Μόσχα προκλήθηκε από τη «διεφθαρμένη» έρευνα που προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές».

Το «μην προσανατολίζεστε με δημοσιεύματα εφημερίδων που προβλέπουν πλήγματα κατά της Συρίας» του Κρεμλίνου, υπονοώντας πως οι σκέψεις του Τραμπ για αντίποινα θα παραμείνουν σκέψεις, ακολούθησαν μάλιστα οι σοβαρές κατηγορίες πως η χημική επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη με σκοπό να πληγεί η Μόσχα, αλλά και η απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα αμερικανικά χημικά όπλα»…

Οι Ρώσοι μάλιστα σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να υπενθυμίσουν στις ΗΠΑ πως δεν φοβούνται, ενώ είναι έτοιμοι να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που πλέουν στη Μεσόγειο έχουν επαρκείς δυνατότητες αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, προκειμένου να αποκρούσουν οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτών», δήλωσε από την πλευρά του Ρώσος βουλευτής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε πάλι στο Twitter ότι «έρχονται νέοι και έξυπνοι» αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία...

«Φυσικά, δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει ένας στολίσκος στη Μεσόγειο, (χερσαίες) αντιαεροπορικές δυνάμεις, (πύραυλοι) S-300, S-400, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, χαρακτήρισε μάλιστα «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Τραμπ περί «έξυπνων» πυραυλικών επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ θέλουν να τεστάρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση».

«Θα πρέπει να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους διαθέτουν... Η Ρωσία έχει ικανοποιητικά όπλα. Αν προσπαθήσουν να τα τσεκάρουν, θα λάβουν την ανάλογη απάντηση», ξεκαθάρισε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο χάρτης με τη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή:

xartis

Διαβάστε επίσης: Αυτή θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το συριακό ζήτημα άρχισε να κλιμακώνεται από νωρίς καθώς η Μόσχα, που υποστηρίζει τη Δαμασκό, αντέταξε χθες Τρίτη 10 Απριλίου το βέτο της σ' ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όμως από την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους αφού είχαν ήδη διατυπώσει με σαφήνεια την απειλή για στρατιωτικά αντίποινα.

Κι ενώ το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο έπειτα από τη χθεσινή αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας λάδι στη φωτιά έριξαν σήμερα οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV ότι «αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (...) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπηθούν και τα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι».

Η ηχηρή απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν άργησε να έρθει. Με μία ανάρτηση στο Twitter προειδοποίησε τη Ρωσία για την επερχόμενη απάντηση στη χημική επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Συρία, λέγοντας πως οι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και 'έξυπνοι'! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από την Μαρία Ζαχάροβα, την επικεφαλής του γραφείου τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Έριξε τους τόνους ο Τραμπ

Πάντως λίγη ώρα αργότερα η διάθεση του Τραμπ αντιστράφηκε και με μία νέα ανάρτηση στο Twitter αποπειράθηκε να αποκλιμακώσει τον πόλεμο δηλώσεων που είχε ξεκινήσει.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι χειρότερη από ποτέ, και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθεια μας για να βελτιώσει την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να συνεργαστούν ως προς αυτό. Να σταματήσουμε την εξοπλιστική κούρσα;»

(Οι πιθανοί στρατιωτικοί στόχοι που μπορεί να πληγούν από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Guardian)

Capture

Μέσα σ' αυτόν τον διπλωματικό αναβρασμό, ο Ντόναλντ Τραμπ και η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «συμφώνησαν», στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, «να μην αφήσουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που από την πλευρά του είχε υποσχεθεί τη Δευτέρα πως θα λάβει «πολύ σύντομα» μια απόφαση, ματαίωσε ένα ταξίδι, που επρόκειτο να να κάνει στο τέλος της εβδομάδας στο Περού, για να συνεχίσει να διαχειρίζεται το συριακό ζήτημα, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ότι επίκειται κάποια δράση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε χθες Τρίτη από τους Ρώσους, δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να υιοθετηθεί.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δικαιολόγησε το 12ο ρωσικό βέτο μέσα σε επτά χρόνια μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να παρασυρθεί σε περιπέτειες».

Και η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας βρίσκονται στο συριακό έδαφος, προειδοποίησε πως μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στο Αιγαίο: «Oι Τούρκοι απειλούν να βουλιάξουν ελληνικό πλοίο»

Η ομάδα κρούσης του USS Harry S. Truman σε θέση μάχης

USS Harry Truman

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ απέστειλαν την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στις περιοχές που περιπολεί ο 5ος και ο 6ος Στόλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, το οποίο μεταφέρει περίπου 6.500 ναύτες, συνδεύουν τα πολεμικά πλοία USS Forrest Sherman, USS Farragut, USS Bulkeley, και USS Arleigh Burke, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.

«Κατάσταση συναγερμού»

32899935925 98bdcd65d6 b

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο δόθηκε εντολή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη φερόμενη επίθεση, αλλά ο οποίος δεν έχει την ευθύνη να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους, ανακοίνωσε χθες την αποστολή, «σε λίγο», μιας ομάδας στη Συρία για να ρίξει φως σ' αυτό που συνέβη στην Ντούμα.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές των ανταρτών, και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σ' αυτό το ύστατο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίες χρειάσθηκαν περίθαλψη, κυρίως για «αναπνευστικές δυσκολίες».

Ο ΟΑΧΟ προσκλήθηκε από τη Δαμασκό που, όπως η Μόσχα, αρνείται πως έγινε μια τέτοια χημική επίθεση. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη συριακή εξουσία να καθυστερήσει ενδεχόμενα δυτικά πλήγματα.

Όμως μολονότι χαιρέτισε την αποστολή εμπειρογνωμόνων, η Ουάσινγκτον επέμεινε να μην συνδέσει την έρευνά τους με την αμερικανική απάντηση.
«Οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς», «ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό προϊόν έστω κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιό», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Πέρα από τα ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος, οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Δαμασκός, αλλά και οι υποστηρικτές της, η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει «να πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναβίωσαν το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι αναζητεί ένα «πρόσχημα» για να πλήξει τη συριακή εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε εξάλλου να διευκρινίσει πως ενδεχόμενα γαλλικά πλήγματα θα έχουν στόχο «να πληγούν οι χημικές δυνατότητες που διατηρεί το καθεστώς» και όχι «οι σύμμαχοι» αυτού του τελευταίου. «Δεν επιθυμούμε καμιά κλιμάκωση στην περιοχή», διαβεβαίωσε.
Τον Απρίλιο 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη βομβαρδίσει μια συριακή στρατιωτική βάση, ως απάντηση σε μια επίθεση με αέριο σαρίν που αποδόθηκε στο καθεστώς και από την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 80 άμαχοι στο Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτική Συρία).

Τη Δευτέρα, το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Donald Cook απέπλευσε από τη Λάρνακα, όπου είχε κάνει σταθμό, και βρίσκεται σε μια ζώνη από την οποία μπορεί εύκολα να πλήξει τη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφαλείας (EASA) εξέδωσε από την πλευρά της χθες το απόγευμα προειδοποιητικό μήνυμα που κάνει λόγο για «ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία (...) μέσα στις επόμενες 72 ώρες».

Μπροστά στον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις, ο συριακός στρατός έχει θέσει τις δυνάμεις του «σε κατάσταση συναγερμού» για τις τρεις επόμενες ημέρες στα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

russian ship raketa 071015 02

«Κανένας δεν φοβάται»

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι Σύροι μοιάζουν απαθείς μπροστά στις απειλές.

«Κανένας δεν φοβάται ένα πλήγμα», λέει η 27χρονη μηχανικός Αμάλ. «Ξέρουμε πως όλα όσα κάνουν είναι για να υπονομεύσουν (...) τη δέσμευση του στρατού που απελευθερώνει τις περιοχές» που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Στην Ντούμα, η τελευταία ανταρτική οργάνωση, η Ζάις αλ-Ισλάμ, εγκαταλείπει την πόλη έπειτα από εβδομάδες εντατικών βομβαρδισμών του καθεστώτος, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ανατολική Γούτα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μαχητές δύο άλλων ανταρτικών οργανώσεων και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή