Έρχεται Αρμαγεδδών: Ένα βήμα πριν τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ εναντίον Ιράν
Οργή της Τεχεράνης μετά την απόφαση Τραμπ για απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν – Έκαψαν αμερικανική σημαία στην ιρανική Βουλή και χαρακτήρισαν τον Αμερικανό πρόεδρο «διανοητικά ανίκανο»
«Φωτιά» σε ολόκληρο τον πλανήτη βάζει η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής χτυπούν ήδη τα τύμπανα του πολέμου με το Ισραήλ να είναι αυτό που δίνει τον τόνο.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι ένα «διπλωματικό σόου».
«Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του. Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.
«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε. Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα».
Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος, φωνάζοντας επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».
Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.
«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί. Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Πάντως o Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.
«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (…) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.
Οι συμμαχίες που διαμορφώνονται
Στον υπόλοιπο κόσμο επικρατεί αναστάτωση με τις χώρες την μία μετά την άλλη να σπεύδουν να λάβουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Η Ευρώπη δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως επίσης η Ρωσία και η Τουρκία αλλά αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ και στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ.
Πιο αναλυτικά:
«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λυπούνται για την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν και σκοπεύουν να «εργαστούν συλλογικά» για να επιτευχθεί μια «ευρύτερη» συμφωνία, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.
Η συμφωνία που υπεγράφη στη Βιένη το 2015 «ανταποκρίνεται στον σκοπό της, ο οποίος είναι το να εγγυάται ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει» σε ισχύ, διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δηλώσεις της στη Ρώμη.
Η Ρωσία είναι «βαθιά απογοητευμένη» για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, καταγγέλλοντας μια «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Το Ισραήλ υποστηρίζει απόλυτα τη θαρραλέα απόφαση που πήρε (…) ο πρόεδρος Τραμπ να απορρίψει την καταστροφική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την ισραηλινή δημόσια τηλεόραση.
«Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζει και χαιρετίζει τα βήματα που ανακοινώθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο ενόψει της αποχώρησης (των ΗΠΑ) από τη συμφωνία για τα πυρηνικά» του Ιράν, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του παλατιού στο Ριάντ την οποία μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.
Η Συρία αντιθέτως «καταδικάζει σθεναρά» την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας την «απόλυτη αλληλεγγύη» της με την Τεχεράνη, σημαντικό σύμμαχό της, και την πίστη της στις ικανότητες του Ιράν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της «επιθετικής στάσης» της Ουάσινγκτον.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα «σοβαρό λάθος» αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως όχι μόνο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δουλεύει», αλλά και πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να παραμείνει σε ισχύ.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την ανακοίνωση της αποχώρησης από το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν) και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων» στην Τεχεράνη, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επικυρώσει τη συμφωνία ομόφωνα, καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει το δικαίωμα να την κηρύξει νεκρή», έκρινε από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.