Ο πόλεμος ξεκίνησε! 28 ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ιρανικούς στόχους στη Συρία (Pics+Vids)

Μέση Ανατολή | Ειδήσεις: Απότομη αύξηση της έντασης καταγράφηκε ανάμεσα στο Ιράν και στο ΙσραήλστηΣυρία, όπου το ισραηλινό κράτος λέει ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στόχους, σε αντίποινα για την πρώτη απευθείας επίθεση, όπως υποστηρίζει, της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων - Οι πρώτες αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας

Ο πόλεμος ξεκίνησε! 28 ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ιρανικούς στόχους στη Συρία (Pics+Vids)
11'

Κανείς δεν μπορεί να πει αν τα γεγονότα αυτά συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτεί την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής.

5af42783fc7e93e4458b4630

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ, που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων».

Εκρήξεις στη Δαμασκό

Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε το σημείο απ' όπου εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες καθώς και δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, κτίρια υπηρεσιών πληροφοριών, επιμελητειακής υποστήριξης, αποθήκευσης, φυλάκια παρατήρησης σε όλη τη Συρία, είπε.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν. «Ελπίζω πως αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει και έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, θα χρειαστούν μήνες και πιθανόν ακόμη περισσότερος χρόνος προκειμένου οι Ιρανοί να ανασυστήσουν το κατεστραμμένο δυναμικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη υπέστησαν δεκάδες πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά όλα επέστρεψαν στη βάση τους αφού πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει, είπε.

5af39bfcdda4c803308b45ad



Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό. Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες της συριακής πρωτεύουσας με βλήματα να φωτίζουν τον ουρανό και πολλούς πυραύλους που καταστράφηκαν, όπως ανέφερε, από τα συστήματα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών στη Συρία, έκανε λόγο για δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία προς το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό της συριακής κοινότητας Μπάας.

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος ενός «διαδοχικού κύματος» ισραηλινών ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον των βάσεών του, προσθέτοντας πως από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

5af3fe79fc7e93ea458b45cb

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού επίσης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μόσχα κάλεσε το Ισραήλ και το Ιράν «σε αυτοσυγκράτηση» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε «αποκλιμάκωση».

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες για μια αντίδραση: τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Απριλίου εναντίον ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, στις οποίες πολλοί Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (έκτασης 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων) το οποίο κατείχε από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί την περιοχή συριακό έδαφος. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο της Συρίας.

Οι αντιδράσεις

Ανησυχία από το Κρεμλίνο

«Η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και ευελπιστεί σε μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφίβολα γνωρίζουμε ότι γίνονται πολύ σκληρές δηλώσεις και φυσικά η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση και ελπίζει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλέξουν αποκλειστικά τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Βερολίνο και Λονδίνο καταδικάζουν την επίθεση

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση» τα ιρανικά πυρά από τη Συρία εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος του Γκολάν, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως υπάρχει πλέον ζήτημα «πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών μας δείχνει πως πρόκειται για ζήτημα πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια τελετής στο Άαχεν για την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «τα πλήγματα αυτά είναι μια σοβαρή πρόκληση την οποία καταδικάζουμε δριμύτατα» και πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευθεί».

«Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση», προσέθετε.

«Αυτό σημαίνει κυρίως πως οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρουμε τελικά μια βιώσιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», επέμεινε το υπουργείο.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις.

«Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Απευθύνουμε έκκληση προς το Ιράν να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις και για ηρεμία προς όλες τις πλευρές. Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να αποτρέψει περαιτέρω ιρανικές επιθέσεις».

Αποκλιμάκωση των εντάσεων ζήτησε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε με στη σειρά του την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρονται από αυτήν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση.

Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία «αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος», σημείωσε ο Μακρόν.

Καταδίκη και από Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν από την πλευρά τους τις «προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν από τη Συρία και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει επίσης πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε επίσης τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να απόσχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν μόνο να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή. Έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», κατέληξε.

Το Παρίσι καλεί την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε στρατιωτική πρόκληση

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να αποφύγει κάθε «στρατιωτική πρόκληση» έπειτα από τις επιθέσεις με ρουκέτες του Ιράν από τη Συρία σε ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν.

Η Γαλλία «απαιτεί το Ιράν να απέχει από κάθε στρατιωτική πρόκληση και προειδοποιεί ενάντια σε κάθε πειρασμό για περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Γαλλία εκφράζει έντονη ανησυχία έπειτα από επίθεση με στόχο ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και επαναδιατυπώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδικάζει κάθε απόπειρα υπονόμευσής της. Η Γαλλία υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Για αυτό το λόγο (η Γαλλία) επιθυμεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», συνέχισε η εκπρόσωπος, αναφορικά με την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επιθυμία που ήδη έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εργαστεί για μια «μεγαλύτερη» συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Μακρόν ζήτησε ήδη μάλιστα σήμερα το πρωί την «αποκλιμάκωση» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή