Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Ερντογάν: Η χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει
Εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη πολιτική του «σουλτάνου» είναι η τουρκική οικονομία, με το νόμισμα της χώρας να κατρακυλά συνεχώς.
Νέα υποβάθμιση από τη Moody’s – Κατήφορος δίχως τέλος για την τουρκική λίρα - «Σοκ και δυσπιστία» από τους διεθνείς επενδυτές
Ο οίκος Moody’s, σε ανάλυσή του επισημαίνει τις αρνητικές προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, το λειτουργικό περιβάλλον για τις τουρκικές τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, την υποτίμηση του νομίσματος και την υψηλή ανεργία.
Αυτοί οι παράγοντες θα πιέσουν τη ζήτηση δανείων και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η Moody’s προβλέπει ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2018 και στο 3,5% το 2019 από το 7% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου έτους.
Η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.
O Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Bloomberg: Οι επενδυτές φοβούνται μια εκλογική νίκη Ερντογάν
Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.
Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.
Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.
Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, καταλήγει το Bloomberg.
Δεν τον πιστεύουν
«Σοκ και δυσπιστία» ήταν η αντίδραση των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων στην προσπάθεια του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές αναφορικά με την οικονομική διαχείρισή του την ώρα που η τουρκική λίρα σημειώνει κατακόρυφη πτώση.
Οι μάνατζερ των επενδυτικών ταμείων που συναντήθηκαν τη Δευτέρα (14/5) στο Λονδίνο με τον Ερντογάν και την αντιπροσωπεία του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βρετανία, σάστισαν με το πώς σχεδιάζει να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το νόμισμα, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση -- ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει χαμηλότερα επιτόκια.
Μερικοί λένε πως ενώ ο Ερντογάν συνέτριψε τους εσωτερικούς εχθρούς του, θα δυσκολευθεί πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσει τις διεθνείς οικονομικές αγορές υιοθετώντας πολιτικές που αψηφούν την οικονομική ορθοδοξία.
Η ανάκαμψη του δολαρίου, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το άλμα στα κόστη δανεισμού έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες χάος στις αναδυόμενες αγορές. Η Τουρκία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας του μεγάλου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για το ποιος ακριβώς έχει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής.
Τα σχόλια του Ερντογάν ότι σχεδιάζει να ελέγξει περισσότερο την οικονομία μετά τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα αύξησαν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και βοήθησαν ώστε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας να καταγράψει χθες χαμηλό ρεκόρ.
Ο καλπάζων πληθωρισμός μάστιζε επί δεκαετίες την Τουρκία πριν από το 2000 και επέστρεψε με διψήφιους αριθμούς από την αρχή του 2017. Όμως ο Ερντογάν εμφανίζεται ως εχθρός των υψηλών επιτοκίων, αψηφώντας την ορθόδοξη νομισματική πολιτική που συνιστά υψηλά επιτόκια για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.
Επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν λόγω της πολιτικής ευαισθησίας των συναντήσεων, είπαν στο Reuters πως εξεπλάγησαν από τη στάση του και την προθυμία του να πάει σε μάχη με τις παγκόσμιες αγορές σε τόσο ευαίσθητους καιρούς. Ένας επενδυτής επισήμανε τον μακροσκελή κατάλογο των εχθρών του Ερντογάν, στους οποίους περιλαμβάνεται ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Μπορείς να βρίσκεις όσους εσωτερικούς αντιπάλους θέλεις, όμως όταν προσπαθείς να επιτεθείς σε μια χρηματοπιστωτική αγορά, αυτή είναι μια μάχη που δεν μπορείς πραγματικά να κερδίσεις», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία.
Άλλοτε αγαπημένη των επενδυτών που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία είδε τα τελευταία χρόνια είδε το άστρο της να θαμπώνει δραματικά, καθώς επλήγη από βραδεία ανάπτυξη και τις ανησυχίες για την υπερμεγέθη επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)