Οι Τούρκοι χάνουν τον έλεγχο στην «Αραβική Άνοιξη»

Του Κώστα ΤζεβελέκουΗ διεθνής εταιρία Geopolicity αποτίμησε πρόσφατα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η «Αραβική Άνοιξη» στις οικονομίες της Αιγύπτου της Συρίας και της Λιβύης και την υπολογίζουν σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τούρκοι χάνουν τον έλεγχο στην «Αραβική Άνοιξη»
2'

Οι επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τα μουσουλμανικά πλήθη και ο κ. Ερντογάν ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Συρία και την Λιβύη προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Σήμερα όμως το κλίμα έχει αλλάξει άρδην.

Για παράδειγμα στην Αίγυπτο στις εκλογές που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στις 28 Νοεμβρίου για την κάτω βουλή και στις 22 Ιανουαρίου για την άνω βουλή έχουν εγκριθεί να συμμετάσχουν 14 θρησκευτικά – Ισλαμικά κόμματα στα οποία οι Τούρκοι δεν έχουν επιρροές.

Το σχέδιο των Τούρκων για επιβολή ενός ήπιου Ισλάμ στην Αίγυπτο έχει ανατραπεί πλήρως γιατί το πρώτο λόγο έχουν οι λεγόμενοι Σαλαφιστές μουσουλμάνοι που επιδιώκουν να επιβάλουν τη Σαρία και έχουν συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

Στη Λιβύη πίστευαν οι Τούρκοι ότι θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο, αλλά οι Γάλλοι και Άγγλοι επιβάλλουν τους δικούς τους όρους γιατί ήταν οι πρώτοι που έκαναν αεροπορικές επιδρομές.

Οι Ιρακινοί βλέπουν πολύ καχύποπτα τους Τούρκους γιατί το μόνο που επιδιώκουν είναι πώς θα εξολοθρεύσουν τους Κούρδους. Τρέμουν δε με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων γιατί φοβούνται ότι οι Αμερικανοί θα αφήσουν πολλά όπλα στους Κούρδους μαχητές.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρεκ Αλ Χασέμι βρίσκεται στην Άγκυρα και έχει συνομιλίες με τον Ερντογάν προκειμένου να βοηθήσουν οι Ιρακινοί ώστε να μειωθεί η δράση των Κούρδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν τουλάχιστον τον έλεγχο στη Συρία γι' αυτό καθημερινά διεισδύουν στο συριακό έδαφος άνθρωποι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ώστε όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ.

Απέναντι σε όλες αυτές τις βλέψεις των Τούρκων οι Ρώσοι έχουν και αυτοί τοποθετηθεί στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της Μέσης ανατολής και μέσα στον Νοέμβριο κάνει την παρουσία του στη Μεσόγειο ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Οι Ρώσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως ο σοβαρότερος λόγος είναι να βρίσκονται κοντά στα γεγονότα που θα προκύψουν τόσο από τις αιγυπτιακές εκλογές όσο και από τις εξελίξεις στη Συρία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή