Απανωτά «χτυπήματα» στον Ερντογάν: Μετά τον Τραμπ και η Λαγκάρντ βάζει… χέρι στον «Σουλτάνο»

Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες, αφού μετά το «πάγωμα» Τραμπ στην πώληση όπλων στην Άγκυρα, ήρθε το… άγριο χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ στην τουρκική κυβέρνηση – Και νέο «χαστούκι» με τερματισμό το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Απανωτά «χτυπήματα» στον Ερντογάν: Μετά τον Τραμπ και η Λαγκάρντ βάζει… χέρι στον «Σουλτάνο»
7'

Η ρητορική πολέμου του Ερντογάν με στόχο Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, η στενή σχέση με τη Ρωσία και η αγορά των S-400, αλλά και η «βουτιά» της τουρκικής λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια, έχουν φέρει τον «Σουλτάνο» σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αφού το… φυσάει και δεν κρυώνει!

Ο Ενρντογάν περιφέρει στα χέρια του μια κινούμενη «βόμβα» που δεν αποκλείεται να «σκάσει» με απρόβλεπτες συνέχειες.

Την… αρχή έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς χθες (24/05) εγκρίθηκε τελικώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία που προβλέπει το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, μέχρι το Πεντάγωνο να συντάξει και να παραδώσει ειδική έκθεση στο Κογκρέσο για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (351-66) δείχνει τη διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου, αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.

Τα επόμενα βήματα είναι να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος Τραμπ.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, Αμερικανοί βουλευτές είχαν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλάμβανε κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο, ζητείτο από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

5aed761ac9de3d1914d7bc12

Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Σε σχέση με την απόφαση αυτή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει «λανθασμένη» και «παράλογη» την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία ήταν λανθασμένη και παράλογη.

f 35 lockheedmartin 021111getty


«Ως εδώ με τον Ερντογάν!»

Στη χθεσινή του κατάθεση (23/5) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μάικ Πομπέο δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Τουρκία, σε σχέση με τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400 και τα F-35, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει να χαρτιά του.

Με αφορμή ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή Νέας Ιερσέης, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά.

(Παρακολουθήστε ολόκληρη την κατάθεση του Μάικ Πομπέο)

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Την Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. H Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζάς της, καθώς η σύγχυση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην κατρακύλα της λίρας.

turkish lira

Τα ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις δημιούργησαν μία αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές, θέτοντας υπό πίεση το τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αγία Πετρούπολη.

WorldLeadersGatherCannesG20Summito60CJ11vkkrx

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά», πρόσθεσε.

Η κρίση της λίρας κυριάρχησε στην Τουρκία αυτό τον μήνα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα. Ο Ερντογάν είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», ενώ επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.\

Προς τερματισμό το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, ως ένα ακόμα κρίσιμο βήμα, στη συνεχή προσπάθεια για την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987, κρίνεται από στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθεια για τον τερματισμό του εμπάργκο είχε ξεκινήσει πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είχε καταθέσει νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο ζητούσε να συντάξει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδική έκθεση, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις του εμπάργκο στα αμερικανικά συμφέροντα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

5aed761ac9de3d1914d7bc12

Φέτος, ο βουλευτής Σιτσιλίνε επανήλθε με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη φορά ζητά τον απόλυτο τερματισμό του εμπάργκο. Κατόπιν δυναμικής κινητοποίησης του ελληνοαμερικανικού λόμπι σε συνεργασία με το αρμενικό λόμπι, ενεργοποιήθηκε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ για να εισάγει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Γερουσία, δεδομένου ότι για να φτάσει ένα σχέδιο νόμου στο Οβάλ Γραφείο πρέπει να εγκριθεί από κοινού από τα δύο αρμόδια νομοθετικά σώματα.

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Έντι Ζεμενίδης εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία θα ασκήσει με την σειρά της πίεση στους βουλευτές και γερουσιαστές που αντιπροσωπεύουν εκλογικές περιφέρειες, που έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.

«Η θέσπιση του νόμου περί «της άρσης του Εμπάργκο Όπλων στην Κύπρο», που εισήχθη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ταυτόχρονα και θα αναλυθεί σε όλο το Κογκρέσο και οι Ελληνοαμερικανοί σε όλη τη χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα μέλη του Κογκρέσου κατά την διάρκεια ενός προεκλογικού έτους».

Πηγή: Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή