Βρετανία: «Δεν περιμέναμε ότι θα επιβίωναν οι Σκριπάλ» λέει ο γιατρός τους

Ο γιατρός που τους ανέλαβε μετά την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα περιγράφει τις προσπάθειες που έγιναν στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι

Βρετανία: «Δεν περιμέναμε ότι θα επιβίωναν οι Σκριπάλ» λέει ο γιατρός τους
2'

Ένας γιατρός που συμμετείχε στη θεραπεία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκαν με το νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης novichok, αποκάλυψε ότι αρχικά δεν πίστευε ότι οι Σκριπάλ θα επιβίωναν, σύμφωνα με το BBC.

To ιατρικό προσωπικό στο περιφερειακό νοσοκομείο του Σάλσμπερι περιέγραψε την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετώπισε όταν εισήχθησαν στα επείγοντα οι Σκριπάλ, οι οποίοι είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε ένα παγκάκι της πόλης μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος τους στις 4 Μαρτίου.

Οι γιατροί είπαν ότι υπήρχε ανησυχία σχετικά με τις πιθανές διαστάσεις του περιστατικού και με το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και άλλα θύματα ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης.

Ο δρ Στέφαν Τζουκς, ένας εντατικολόγος, είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC2, που πρόκειται να μεταδοθεί απόψε: «Όταν για πρώτη φορά αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για νευροτοξικό παράγοντα, δεν περιμέναμε ότι θα ζούσαν. Θα δοκιμάζαμε όλες τις θεραπείες μας. Θα διασφαλίζαμε την καλύτερη νοσοκομειακή φροντίδα. Αλλά όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν στο ότι δεν θα επιβίωναν».

Κατά την εισαγωγή τους στα επείγοντα, η ιατρική ομάδα υποψιάστηκε ότι είχαν συμπτώματα από υπερβολική δόση οπιοειδών, αλλά αυτή η διάγνωση απορρίφθηκε γρήγορα και προέκυψε ότι πρόκειται για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Όταν έγινε η σωστή διάγνωση το ζητούμενο ήταν πλέον να κρατηθούν οι Σκριπάλ στη ζωή. Τους έθεσαν σε καταστολή με ισχυρές δόσεις φαρμάκων με στόχο την προστασία τους από τις παρενέργειες του δηλητηρίου ώστε να αρχίσει και πάλι ο οργανισμός τους να παράγει με φυσικό τρόπο ένα κομβικής σημασίας ένζυμο.

Ωστόσο όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με παρεμφερή συμπτώματα και ο Νικ Μπέιλι, ένας από τους αστυνομικούς που είχε σπεύσει επί τόπου, το προσωπικό φοβήθηκε μήπως επηρεαστεί και το ίδιο από τον νευροτοξικό παράγοντα.

Οι Σκριπάλ και ο Μπέιλι τελικά έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όταν κλήθηκε να κάνει μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση, η ιατρική διευθύντρια δρ Κριστίν Μπλάνσαρ, απάντησε: «Η ειλικρινής απάντηση είναι 'δεν γνωρίζουμε'».

Το νοσοκομείο ζήτησε συμβουλές και βοήθεια για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων από διεθνείς εμπειρογνώμονες, περιλαμβανομένου του ερευνητικού εργαστηρίου του στρατού Πόρτον Ντάουν, που φημίζεται για την εξειδίκευσή του σε χημικά όπλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή