Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές αποσύρονται πλήρως από τη Μανμπίτζ
Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοί της θα φύγουν από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, μια ημέρα αφότου η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν σ' ένα σχέδιο γι' αυτή τη βόρεια περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει την αποχώρηση της YPG.
Σε ανακοίνωσή της, η YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ το Νοέμβριο του 2016, όμως Κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργασθούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους αντιτζιχαντιστές μαχητές.
Η YPG προσθέτει στην ανακοίνωσή της πως τώρα θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ και οι τελευταίοι Κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία κατέληξε σε μια συμφωνία αναφορικά με τη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι δύο υπουργοί «ενέκριναν έναν οδικό χάρτη και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Η πολιτοφυλακή YPG αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας συμμαχίας Αράβων και Κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στρατιωτικούς στη Μανμπίτζ, όπως και η Γαλλία.
Η Τουρκία εξαπέλυσε ωστόσο τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική Συρία επίθεση εναντίον της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.
Αφού έδιωξε τη YPG από τον πρώην κουρδικό θύλακο του Αφρίν, η Τουρκία, η οποία βλέπει με πολύ κακό μάτι την παρουσία συριακών κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της, απείλησε επανειλημμένα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της ανατολικά προς τη Μανμπίτζ.
Οι απειλές αυτές δημιούργησαν φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ.
Η ένταση μειώθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα όρισαν το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» με στόχο να συνεργασθούν για να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σ' αυτή την πόλη.
«Μακρά και περίπλοκη» η εφαρμογή του οδικού χάρτη
Η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία προκειμένου να απομακρυνθεί η απειλή μιας ένοπλης σύγκρουσης στη συριακή πόλη Μανμπίτζ θα είναι μακρά και «περίπλοκη», καθώς απομένουν να διευκρινιστούν, μέσω διαπραγματεύσεων, πολλές λεπτομέρειες ακόμα, δήλωσε από την πλευρά του ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο «οδικός χάρτης» στόχευε κυρίως στην τήρηση της αμερικανικής δέσμευσης να μετακινηθούν οι YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, εξήγησε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται όμως για ένα «ευρύ πολιτικό πλαίσιο» οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εφαρμογή του θα γίνει «σε στάδια, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.
Οι YPG κατέλαβαν τη Μανμπίτζ εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος το 2016. Οι ΗΠΑ έχουν εκεί στρατιωτική παρουσία και βοηθούν τους Κούρδους πολιτοφύλακες, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.
Η ένταση μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων κορυφώθηκε το Φεβρουάριο, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απειλούσαν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν την προέλασή τους μέχρι τη Μανμπίτζ. Τότε συγκροτήθηκε μια τουρκοαμερικανική ομάδα εργασίας η οποία κατέληξε σε αυτόν τον «οδικό χάρτη» που οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εφαρμόσουν «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μανμπίτζ», χωρίς όμως να αποκαλύψουν το περιεχόμενό του.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία προβλέπει ότι 45 ημέρες μετά την 4η Ιουνίου θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές επιθεωρήσεις (ΗΠΑ και Τουρκίας) στη Μανμπίτζ και, μέσα σε 60 ημέρες από αυτήν την ημερομηνία, θα συγκροτηθεί μια τοπική διοίκηση που θα αντικαταστήσει τα τοπικά συμβούλια στα οποία σήμερα μετέχουν και μέλη των YPG.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «οι κοινές περιπολίες», όμως διέψευσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο, λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο», αλλά όλοι θα ωφεληθούν γιατί θα σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η Μανμπίτζ.
«Περνάμε στην επόμενη φάση αφού ολοκληρωθεί η πρώτη», κατέληξε.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν πολύ αόριστα για το μέλλον των τοπικών συμβουλίων που διοικούν την πόλη. Οι YPG θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν με ντόπιους αξιωματούχους, είπε ένας από αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Τούρκοι.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα λάβουν οι YPG σε αντάλλαγμα για την αποχώρησή τους, ένας αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι «όλοι είναι κερδισμένοι» γιατί πρόκειται για μια «βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα» της Μανμπίτζ.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Μάικ Πομπέο χαιρέτισε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία μετέχουν οι YPG, για τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους εναντίον θυλάκων του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία. Επανέλαβε μάλιστα ότι χαίρουν της «πλήρους εμπιστοσύνης» των ΗΠΑ.
«Οι Κούρδοι μαχητές θα αφοπλισθούν»
Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας θα παραδώσει τα όπλα της όταν αποσυρθεί από την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ, δήλωσε, τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια τουρκική επαρχία της Αττάλειας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κοινή εργασία για τον οδικό χάρτη, τον οποίο υιοθέτησε χθες Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, θα αρχίσει σε 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Πρόσθεσε, δε, πως στο μέλλον το μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και στη Ράκα, το Κομπάνι και άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη YPG.
Οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν να χαρακτηρίσουν τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Μανμπίτζ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στη δουλειά που κάνει η Τουρκία με τη Ρωσία στη Συρία.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως κανένας δημοσιογράφος δεν βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές για λόγους που συνδέονται με τη δημοσιογραφία, ενώ κατηγόρησε χώρες ότι στέλνουν κατασκόπους στην Τουρκία εμφανίζοντάς τους ως δημοσιογράφους.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος που να είναι υπό κράτηση ή φυλακισμένος στην Τουρκία για λόγους που συνδέονται με τη δημοσιογραφία», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε «αδικία» το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση μεταξύ 178 χωρών στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι μερικοί από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους «λήστεψαν τράπεζα και μερικοί μετέφεραν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση PKK» (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).
«Επίσης μερικές χώρες χρησιμοποιούν αποκαλούμενους δημοσιογράφους ως πράκτορές τους στην Τουρκία. Όταν συλλαμβάνονται, είναι εύκολο να ασκήσουν πίεση, 'Ω, η Τουρκία συλλαμβάνει δημοσιογράφους!' Αλλά στην πραγματικότητα εργάζονται για τη μυστική υπηρεσία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Όταν ο δημοσιογράφος του DPA του ζήτησε να του δώσει ένα παράδειγμα ξένου δημοσιογράφου που λειτουργεί ως πράκτορας στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε απλώς: «Εσείς δεν ξέρετε, αλλά εγώ ξέρω».