Στις Κάννες αλλα χωρίς να έχει πάρει μέτρα ο Μπερλουσκόνι
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τροπολογία του νόμου οικονομικής σταθερότητας, στην οποία εντάσσεται μέρος των μέτρων που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε να λάβει, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, βασίζεται σε τέσσερις, κυρίως, άξονες.
-Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων -Ιδιωτικοποίηση των εταιριών που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπως των αστικών μεταφορών) -Φοροαπαλλαγές για τα νεαρά ζευγάρια. -Πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Στην συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, που εγκρίθηκε, αργά χθες βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο της Ρώμης, δεν περιέχεται η μεταρρύθμιση των συντάξεων και ούτε η αλλαγή των κανόνων που καθορίζουν την αγορά της εργασίας.
Πρόκειται για θέματα που θα ενταχθούν, αργότερα, σε ειδικά νομοθετικά διατάγματα και σχέδια νόμου. Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τελικώς, δεν υιοθετήθηκε ένα ενιαίο νομοθετικό διάταγμα, άμεσης ισχύος, λόγω της αντίθεσης του υπουργού οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Ιταλός Πρόεδρος, έχει καταστήσει σαφές ότι σε θέματα, όπως είναι το εργασιακό και οι συντάξεις, θα πρέπει να αναπτυχθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο, με την συμμετοχή και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Αναμένεται, τώρα, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, στις 10,30 το πρωί, στις Κάννες. Σε περίπτωση που ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεχθούν τις δεσμεύσεις του Μπερλουσκόνι, πρόκειται, πιθανότατα, να του ζητήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχέδιο λεπτομερούς εφαρμογής, των υπόλοιπων, βασικών μέτρων, αρχίζοντας από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ιταλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση, τέλος, δια στόματος του στελέχους του «Δημοκρατικού Κόμματος», Ενρίκο Λέττα, δήλωσε βέβαιη ότι η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» πρόκειται να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, το πολύ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.