«Χαστούκι» από Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ερντογάν: Οι εκλογές στην Τουρκία δεν ήταν δίκαιες
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε σήμερα 25 Ιουνίου τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι δεν ήταν «δίκαιη».
Με ανακοίνωση τους, η Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν αναφέρθηκαν στην αποτίμηση για τις εκλογές της Κυριακής από την κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι στην προκαταρκτική έκθεσή της κατήγγειλαν νωρίτερα σήμερα την απουσία «ίσων ευκαιριών» για τους υποψηφίους και σοβαρές παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Δηλώσεις και από την Κομισιόν
«Πραγματική επιλογή» αλλά και άνισες συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας διαπιστώνουν αναφορικά με τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, σε κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Οι γενικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου έδειξαν πολύ ψηλή προσέλευση ψηφοφόρων και ένα ευρύ φάσμα υποψηφίων και κομμάτων που συμμετείχαν», σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται η «έντονη προσήλωση του τουρκικού λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες και την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών».
Αναφερόμενοι στο πόρισμα της αποστολής παρακολούθησης εκλογών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι οι εκλογείς είχαν την ευκαιρία μιας «πραγματικής επιλογής», ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν ισορροπημένες και εκφράζουν ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θα συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», σημειώνουν.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος, το οποίο έχει, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, «σοβαρές επιπτώσεις για την τουρκική δημοκρατία». Καλούν, τέλος, την Τουρκία να αντιμετωπίσει «επειγόντως» τις «βασικές ελλείψεις» όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν «επωφελές» για τη χώρα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)