Τραμπ - Πούτιν: Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μετά το ραντεβού στο Ελσίνκι (pics)
Ντόναλντ Τραμπ | Βλαντιμίρ Πούτιν: Ένα πρώτο βήμα θετικής προσέγγισης στον τομέα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων φαίνεται πως έκαναν στο τετ-α-τετ τους τη Δευτέρα (17/07/2018) στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ - ΠΟΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Αν και το κλίμα πριν από τη συνάντηση και κατά τις πρώτες δηλώσεις πριν από την ιδιαίτερη συνάντησή τους φανέρωσε αρκετή αμηχανία, η συνέχεια μάλλον διέψευσε όσους ήθελαν τους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων να εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι μεταξύ τους.
Επί της ουσίας, μολονότι θεωρείται πρόωρο να μιλά κανείς για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών, εντούτοις και οι δύο πρόεδροι εμφανίστηκαν ενωτικοί, επιμένοντας ότι τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσά τους ήταν ειλικρινή και χρήσιμα.
Ταυτόχρονα, φαίνεται πως οι δύο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν το διάλογο πάνω σε ζητήματα μείζονος γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στη Συρία. Όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές, «κλειδί» ως προς τα παραπάνω είναι οι δύο χώρες να βρουν τα κοινά πεδία στη μεταξύ τους συνεννόηση, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τα κοινά τους συμφέροντα, όπου αυτό είναι εφικτό.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να αρχίσουν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις για την επέκταση της συμφωνίας START περί μείωσης των πυρηνικών όπλων, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συζητήσει με τις ΗΠΑ τις ανησυχίες του για τις αντιπυραυλικές ασπίδες που εννοούν να κατασκευάσουν, όπως και για το πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος.
Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να κολακέψει τον Τραμπ για τους χειρισμούς του στο Κορεατικό, ιδιαίτερα δε για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Πούτιν: Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη
«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να λύσουν μαζί τα προβλήματά τους», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησής, αλλά και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, στο Προεδρικό Παλάτι του Ελσίνκι.
Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν «ειλικρινείς και χρήσιμες», προσθέτοντας ακόμη πως «αντανακλούν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα της Συρίας, υπογράμμισε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για μια «αποτελεσματική συνεργασία» Ουάσιγκτον – Μόσχας.
Τραμπ: Η σχέση μας έχει αλλάξει
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι εποικοδομητικός διάλογος» με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, συμπληρώνοντας ότι οι σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει αλλάξει. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί στα πεδία κοινών συμφερόντων.
«Υπήρξε γόνιμος διάλογος και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον τις συζητήσεις για όλα τα προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος», είπε.
Ο κ. Τραμπ πρόσθεσε ότι μίλησε για αρκετή ώρα με τον Ρώσο ομόλογό του για τα περί ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα εν λόγω σενάρια διακινήθηκαν από τους Δημοκρατικούς, για να δικαιολογήσουν την ήττα τους.
«Κέρδισα την Χίλαρι Κλίντον εύκολα», είπε και πρόσθεσε πως η έρευνα για την υπόθεση από τις αρχές των ΗΠΑ αποτελεί «καταστροφή» για τη χώρα.
Παράλληλα, ανέφερε ότι και οι δύο χώρες φέρουν ευθύνη για το επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι μεταξύ τους σχέσεις.
«Φταίμε όλοι», υπογράμμισε.
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές
Ωστόσο, μετά και τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, οι αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπήρξαν εντονότατες, με πρώην και νυν αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων του Ρεπουμπλικανικού αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος να «ξεσπαθώνουν» εναντίον του Τραμπ.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γερουσιαστή της Αριζόνα και πρώην υποψηφίου προέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους, Τζον Μακέιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «τραγικό λάθος», τονίζοντας ότι «ο Τραμπ απέτυχε να υπερασπιστεί την Αμερική».
Ο Μακέιν σημείωσε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι αποτελεί ένα νέο «ιστορικό χαμηλό» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν εχθρό της χώρας.
«Μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρος μας απέτυχε να υπερασπιστεί όλα αυτά που μας κάνουν αυτούς που είμαστε - μία δημοκρατία ελευθέρων ανθρώπων, αφιερωμένη στην υπόθεση της ελευθερίας εντός και εκτός συνόρων», υπογράμμισε ο Μακέιν.
Και πρόσθεσε: «Η ομιλία του Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του συνιστά μία από τις πιο αισχρές παραστάσεις Αμερικανού προέδρου στην πρόσφατη ιστορία. Ο Τραμπ, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά δεν ήθελε να σταθεί απέναντι στον Πούτιν».
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής έκανε ακόμη λόγο για «συνειδητή επιλογή του Τραμπ να υπερασπιστεί έναν τύραννο», τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες φάνηκε να μιλούν βάσει του «ίδιου σεναρίου».
Τέλος, σύμφωνα με τον Μακέιν, η καταστροφή που έγινε από την αφέλεια, τον εγωισμό και τη συμπάθεια του Τραμπ για απολυταρχικούς ηγέτες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί.
Ωστόσο, οι φωνές διαμαρτυρίας στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικάνων δεν σταμάτησαν εκεί.
Ο γερουσιαστής Αριζόνας Τζεφ Φλέικ χαρακτήρισε «επονείδιστες» τις δηλώσεις του προέδρου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, του συνέστησε «να αντιληφθεί ότι η Ρωσία είναι αντίπαλος» των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» για την παρέμβασή της στις εκλογές του 2016.
Ειρωνική ήταν η τοποθέτηση της Χίλαρι Κλίντον, μέσω Twitter. «Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;».
Από πλευράς μυστικών υπηρεσιών, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ «ξεπέρασε το όριο ανάμεσα στο πλημμέλημα και το έγκλημα. Ήταν ξεκάθαρα προδοτική».
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε «απερίσκεπτες, επικίνδυνες και αδύναμες» τις δηλώσεις του, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, αναρωτήθηκε «με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν;».