Οι κινήσεις Μπερλουσκόνι για να μείνει στην εξουσία

Να γεφυρώσει το χάσμα σε μια πλειοψηφία των βουλευτών του που κάνει νερά προσπαθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, η έκβαση των οποίων θα κρίνει την παραμονή του στην εξουσία.

Οι κινήσεις Μπερλουσκόνι για να μείνει στην εξουσία
2'

Η κεντροδεξιά πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι κρέμεται από μια κλωστή μετά τις άνευ προηγουμένου αποχωρήσεις από το κόμμα του, "Λαός της Ελευθερίας" (PDL).

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες, μετά τις τελευταίες δύο αποχωρήσεις την Πέμπτη και τους περίπου δέκα "δυσαρεστημένους", ο συνασπισμός PDL-Λέγκας του Βορρά δεν διαθέτει παρά 311 ή 312 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 316.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Φραντσέσκο Βερντεράμι της Corriere della Sera, διαβλέπουν μια μακιαβελική πρόθεση του Μπερλουσκόνι πίσω από το αίτημά του προς το ΔΝΤ για επιτήρηση της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Για τον αρθρογράφο αυτή η ταπεινωτική "επιτήρηση" μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ως "πολιτική ασπίδα" του Μπερλουσκόνι απέναντι στις επιθέσεις των αντιπάλων του στο κοινοβούλιο. Διότι ο ιταλός πρωθυπουργός θα τους ζητήσει να ψηφίσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησής του "στο όνομα του εθνικού συμφέροντος".

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ξεφύγει ο Μπερλουσκόνι από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση και τους κεντρώους που ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του, τονίζοντας πως η Ιταλία βρέθηκε στην κρίση του ευρώ εξαιτίας της ¨έλλειψης αξιοπιστίας" του πρωθυπουργού της.

Πλέον η ιδέα παραίτησης του Μπερλουσκόνι, η δημοτικότητα του οποίο έχει πέσει στο 22%, δεν αποτελεί ταμπού ακόμα και για τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Giornale, η οποία ανήκει στην οικογένειά του, η πιθανότητα να παραχωρήσει τη θέση του στο δεξί του χέρι Τζιάνι Λέτα αναφέρθηκε στη συζήτηση με το επιτελείο του PDL την Παρασκευή.

Όμως ο Μπερλουσκόνι αμφιβάλει αν ο Λέτα θα μπορέσει να διατηρήσει την "ιερή ένωση" ανάμεσα στο PDL και την Λέγκα του Βορρά, αν στον κυβερνητικό συνασπισμό ενταχθούν και οι Κεντρώοι.

"Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, συναίνεσης--πείτε την όπως θέλετε--θα αποτελέσει πραξικόπημα κατά της βούλησης των ψηφοφόρων", τόνισε ο υπουργός Ρομπέρτο Καλντερόλι στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος πιστεύει πως μοναδική λύση, αν δεν λάβει ο συνασπισμός την απόλυτη πλειοψηφία, είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Η πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι την Τρίτη στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2010.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνουν τρόπο ανατροπής του Μπερλουσκόνι

Δεν παραιτείται ο Μπερλουσκόνι

Δύσκολα τα πράγματα για τον Σίλβιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή