«Λύγισε» ο Ερντογάν απέναντι στον Τραμπ: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

Ήρθη ο κατ' οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκίατου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα 12 Οκτωβρίου την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Η στιγμή της απελευθέρωσης του πάστορα:

Εγκατέλειψε τη Σμύρνη με αεροσκάφος

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον στις Ηνωμένες Πολιτείες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβουρτ, ο Μπράνσον θα μείνει για δύο ημέρες στη Γερμανία και από εκεί θα συνεχίσει κατόπιν το ταξίδι του για τις ΗΠΑ.

Ο Μπράνσον αφέθηκε ελεύθερος σήμερα 12 Οκτωβριου, αφού καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για τρομοκρατία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του στη Σμύρνη και από εκεί αναχώρησε για το αεροδρόμιο Αντνάν Μεντερές.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με ένα ιδιωτικό τζετ.



Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείτο για τρομοκρατία, σε φυλάκιση 3 ετών και ενάμιση μήνα, δηλώνοντας όμως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Άλλαξαν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες

Μία από τις τέσσερις μάρτυρες που εξετάστηκαν δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ ότι μέλη του κουρδικού PKK έλαβαν περίθαλψη σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι αργότερα επέστρεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

Παράλληλα άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας ακόμη μάρτυρας τόνισε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον.

Η υπόθεση σε βάρος του Άντριου Μπράνσον, ενός ευαγγελικού πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας. Ο πάστορας βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο.

Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις που αποδόθηκαν σε εκείνους σε βάρος του πάστορα ήταν ανακριβείς.

Ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε στο δικαστήριο στη δυτική πόλη Αλιάγα φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Η σύζυγός του Νόριν παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία από τις θέσεις των επισκεπτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν κατανοώ πώς αυτό σχετίζεται με εμένα» απάντησε ο Μπράνσον, ενώ ο δικαστής έθετε ερωτήματα σε έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας. στα οποία ο ίδιος δεν ενεπλάκη.

Επινίκιος Τραμπ: «Ο πάστορας επιστρέφει στην πατρίδα από την Τουρκία»

Την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον -ο οποίος αφέθηκε σήμερα ελεύθερος έπειτα από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για άρση του κατ’οίκον περιορισμού του- θα επιστρέψει σύντομα και ασφαλής στην πατρίδα του, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, λίγο αφότου τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της απελευθέρωσής του, η διοίκησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά (στην υπόθεση) του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Προκαλούν εκ του ασφαλούς οι Τούρκοι

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποτελεί την απόδειξη ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, σχολίασε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

«Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούσαμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας εδώ και λίγο καιρό», είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας.

«Όπως και τα τουρκικά δικαστήρια, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν δέχεται οδηγίες από κανένα όργανο, αρχή, υπηρεσία ή πρόσωπο. Ορίζουμε τους δικούς μας κανόνες και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική μας βούληση», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά τον άφησε ελεύθερο δεδομένου ότι είχε μείνει προφυλακισμένος –και από τον Ιούλιο ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό– για δύο χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο συνήγορος του Μπράνσον, Τζέι Σέκιουλοου, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνιστά μια σημαντική νίκη του πάστορα Μπράνσον και της οικογένειας του. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο (Τραμπ), τα μέλη του Κογκρέσου και τους διπλωμάτες που συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Και ο ίδιος ο Μπράνσον ευχαρίστησε τον Τραμπ, «την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αμέριστη συμπαράστασή τους».

Πανευτυχείς δηλώνουν οι γονείς του πάστορα

Μιλώντας στο Reuters, οι γονείς του δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την είδηση της αποφυλάκισής του. Η Πάμελα Μπράνσον, η μητέρα του, βρισκόταν στο σπίτι της στο Μπλακ Μάουντεν της Βόρειας Καρολίνας, όταν πληροφορήθηκε ότι ο γιος της θα αφεθεί ελεύθερος, από έναν ρεπόρτερ του πρακτορείου που της τηλεφώνησε για να την ρωτήσει πώς αισθάνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Τον άφησαν;» ρώτησε με τρεμάμενη φωνή η ηλικιωμένη γυναίκα. «Ήμασταν σε μια ολονύχτια προσευχή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, γυρίσαμε στο σπίτι και μας πήρε ο ύπνος. Ήμασταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Δόξα στον Κύριο! Είμαι τόσο ενθουσιασμένη! Είναι υπέροχο! Σας ευχαριστώ πολύ που μας ενημερώσατε. Είμαστε τόσο χαρούμενοι», πρόσθεσε ενώ ο σύζυγός της είχε πλησιάσει στο τηλέφωνο και άκουγε τον δημοσιογράφο να διαβάζει την είδηση που είχε μεταδώσει το πρακτορείο.

«Είμαστε πανευτυχείς που ο Θεός άκουσε τις προσευχές τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο», κατέληξε η Πάμελα Μπράνσον.
Με αφορμή τη σύλληψη του πάστορα, πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ επέβαλαν εισαγωγικούς δασμούς στην Τουρκία. Η συνεχιζόμενη κράτησή του είχε σχολιαστεί κατ' επανάληψη δυσμενώς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ευαγγελικοί χριστιανοί αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτικής βάσης του και η αποφυλάκιση του Μπράνσον θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρόεδρο να ενθαρρύνει αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων να στηρίξουν μαζικά τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει υπό τον έλεγχό του το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «θαυμάσιο χριστιανό» τον Μπράνσον ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τον πάστορα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είχε συνάψει μυστική συμφωνία με την Άγκυρα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Μπράνσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διανύουν περίοδο έντασης λόγω της στήριξης που προσέφερε η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και τη φυλάκιση, στις ΗΠΑ, ενός στελέχους τουρκικής κρατικής τράπεζας, του Χακάν Ατίλα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.
Με την αποφυλάκιση του Μπράνσον, η προσοχή της Ουάσινγκτον ενδέχεται τώρα να στραφεί σε έναν Τουρκοαμερικανό πρώην επιστήμονα της NASA που κρατείται επίσης σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς και στους τρεις εργαζόμενους στο αμερικανικό προξενείο που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί. Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκιση όλων, ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τις αμερικανικές αρχές να της παραδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που κατηγορείται ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.