«Πόλεμος» για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ: Οι αποκαλύψεις, τα ταξίδια στην Ευρώπη και το «θεϊκό» τρολ
Οι δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι από το Λονδίνο για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, είχαν ταξιδέψει αρκετές φορές στην Ευρώπη και στην Βρετανία όπως ισχυρίζεται η ρωσική ανεξάρτητη ιστοσελίδα Fontanka.ru.
Παρά την ώριμη ηλικία τους, η ιστοσελίδα γράφει ότι τα βιογραφικά τους στοιχεία είναι φειδωλά και προκαλούν εντύπωση μυστικοπάθειας, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα ονόματα τους να μην είναι πραγματικά και να δούλευαν για τη ρωσική κατασκοπεία, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, τα διαβατήρια των Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ είναι συνήθη και όχι με βιομετρικά δεδομένα, ενώ είχαν εκδοθεί πριν από δύο χρόνια. Με αυτά τα διαβατήρια ταξίδευαν συχνά στην Ευρώπη.
Από το Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2018 είχαν ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στη Γενεύη, στο Μιλάνο και επανειλημμένα στο Παρίσι.
Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, τουλάχιστον μια φορά πριν επισκεφθεί το Σάλσμπερι, είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου του 2017.
Στις ανοιχτές πηγές (μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ) δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Ρουσλάν Μποσίροφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ιστοσελίδα, ο Μποσίροφ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου στην πόλη Ντουσανμπέ, αλλά έμενε στη Μόσχα στην 25όροφη πολυκατοικία γνωστή ως Σπίτι επί της Μεγάλης Παραλιακής. Ωστόσο, παρά τα τηλεφωνήματα που έγιναν σε διάφορους ενοίκους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Fontanka, όλοι δήλωναν άγνοια για το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Ο Μποσίροφ δεν είχε δραστηριότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι σελίδες που φαίνονται ότι δημιουργήθηκαν το 2014 με το ίδιο όνομα είναι κενές. Στο Facebook ο Μπoσίροφ έχει έναν «φίλο», μια κοπέλα από την Ουκρανία, ενώ στο VKontakte εμφανίζονται στοιχεία που λένε ότι τελείωσε το 2004 τη γεωγραφική σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.
Τα στοιχεία για τον Αλεξάντρ Πετρόφ είναι ακόμα λιγότερα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1979. Άτομο με την ίδια ημερομηνία γέννησης και τα ίδια στοιχεία βρέθηκε να υπάρχει στον κατάλογο συνεργατών της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας ανοσιοβιολογικών σκευασμάτων Mikrogen.
«Ο Πούτιν είναι ο τελικός υπεύθυνος»
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας κατηγόρησε το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι υπεύθυνος «σε τελευταία ανάλυση» για την επίθεση με Νοβιτσόκ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο εναντίον ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Τετάρτη τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU) ότι ευθύνονται για τη δηλητηρίαση με αυτό τον ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία).
«Σε τελική ανάλυση, σίγουρα, είναι υπεύθυνος, είναι ο ηγέτης του κράτους», δήλωσε ο Γουάλας, απαντώντας σε ερώτηση του BBC Radio 4 για το ποια είναι η ευθύνη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις επιχειρήσεις αυτές.
«Σε τελευταία ανάλυση είναι, στο βαθμό που είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και που η κυβέρνησή του είναι εκείνη που ελέγχει, χρηματοδοτεί και διευθύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε.
«Δεν νομίζω πως μπορεί οποιοσδήποτε να πει πως ο κ. Πούτιν δεν ελέγχει το κράτος του. Η GRU δεν είναι αχαλίνωτη», συνέχισε.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, η επίθεση διενεργήθηκε από δύο «αξιωματικούς» της GRU, που κατονομάστηκαν από τη βρετανική αστυνομία και είναι οι Ρώσοι πολίτες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, ονόματα, όμως, που η αστυνομία υποψιάζεται ότι είναι ψευδώνυμα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
Από την αρχή η Βρετανία κατηγορούσε τη Μόσχα ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση, μια υπόθεση που προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.
Η Μόσχα, που αρνείται κάθε ανάμιξη, κατήγγειλε χθες μια «χειραγώγηση της πληροφόρησης».
Οι Σκριπάλ επιβίωσαν της δηλητηρίασης, καθώς και ένας αστυνομικός ο οποίος μολύνθηκε όταν τους βοήθησε.
«Τρολάρισμα σε επίπεδο θεϊκό»
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, βρήκε κάποιες ασυμβατότητες στις φωτογραφίες των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.
Η Ζαχάροβα, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία-1», επέστησε την προσοχή σε δύο φωτογραφίες, με τους δύο ύποπτους Ρώσους, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.
Αναφερόμενη στην ασυμβατότητά τους είπε ότι τραβήχτηκαν «στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ίδιο και αυτό διάδρομο, την ίδια ακριβώς ώρα, ακόμα και στο ίδιο δευτερόλεπτο» και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι είτε είναι ανακόλουθες, ως προς την ημερομηνία και την ακριβή ώρα, είτε συμβαίνει ότι οι συνεργάτες της GRU (υπηρεσία κατασκοπείας του στρατού - σ.σ) έμαθαν να περπατούν ταυτόχρονα».
Συνεχίζοντας μάλιστα να σχολιάζει την ανακολουθία αυτή στις φωτογραφίες, η Ζαχάροβα είπε ότι «αυτό είναι τρολάρισμα σε επίπεδο θεϊκό».
Η απάντηση της Σκότλαντ Γιάρντ για τις ασύμβατες φωτογραφίες
Η Σκότλαντ Γιάρντ έδωσε πάντως αργότερα τη δική της εξήγηση για την ταυτόχρονη εμφάνιση σε διαφορετικές φωτογραφίες των δύο ανδρών που φέρονται ως ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, υποστηρίζοντας ότι καταγράφηκαν από δύο διαφορετικές κάμερες κατά την έξοδο τους από τη ζώνη ασφαλείας του αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.
Τη δήλωση αυτή έκανε στον ανταποκριτή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ.
«Πέρασαν από δύο διαφορετικές εξόδους την ίδια ακριβώς στιγμή. Είναι δύο διαφορετικές κάμερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Όταν εγκαταλείπετε την ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου, υπάρχουν διάφορες έξοδοι, μέσω των οποίων πρέπει να περάσετε. Πλησιάζετε τις εξόδους αυτές, η μία πηγαίνει αριστερά , η άλλη προς τα δεξιά . Εάν περάσετε από αυτές τις εξόδους μαζί, θα σας καταγράψουν διαφορετικές κάμερες» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.
«Απαράδεκτες οι βρετανικές κατηγορίες»
Η Μόσχα δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ σε κανένα επίπεδο και θεωρεί απαράδεκτες τις κατηγορίες που προσάπτει το Λονδίνο σε Ρώσους αξιωματούχους, ξεκαθάρισε επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε επίσημα για μια ακόμη φορά, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Σάλσμπερι, η Ρωσία δεν εμπλέκεται κατά κανένα τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τα όσα προσάπτει το Λονδίνο στην Μόσχα.
«Για μας είναι απαράδεκτες οι οποίες κατηγορίες προς την ρωσική ηγεσία» συνέχισε ο Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι «ούτε η ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας, ούτε η ηγεσία σε μια κατώτερη βαθμίδα και τα οποιαδήποτε δημόσια πρόσωπα (της χώρας) δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα του Σάλσμπερι, δεν τίθεται λόγος γι' αυτό», κατέληξε ο Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στους δύο υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας κατά των Σκριπάλ, είπε ότι η επαλήθευση των στοιχείων των δύο υπόπτων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς μπορεί να γίνει, μόνο στην περίπτωση που το Λονδίνο υποβάλει επίσημα ένα τέτοιο αίτημα.
«Πρόκειται για συνήθη διεθνή πρακτική», είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «η ρωσική πλευρά ευθύς εξαρχής πρότεινε την συνεργασία στην διερεύνηση της υπόθεσης», αλλά η «βρετανική πλευρά αρνήθηκε τη συνεργασία».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η θέση του Λονδίνου συνίσταται στο ότι θεωρεί πως η συνεργασία με την Μόσχα «δεν έχει νόημα» και πρόσθεσε: «Αυτή ασφαλώς είναι η κύρια φράση. Αν όμως θεωρούν ότι δεν έχει νόημα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι να εκφράσουμε τη λύπη μας».
«Η απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας πρέπει να ληφθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ»
Η απόφαση για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας σε απάντηση για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα και της κόρης του πρέπει να ληφθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την ώρα που η Ένωση ανανεώνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υποστήριξη του Κρεμλίνου στις φιλορωσικές αποσχιστικές δυνάμεις της ανατολικής Ουκρανίας, χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να εγκρίνουν νέες κυρώσεις και επιδιώκουν στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Μόσχα.
«Οι δημιουργοί της υπόθεσης Σκριπάλ είναι μυθολόγοι»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί, τέλος, ότι οι δημιουργοί των διαφόρων σεναρίων για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι «μυθολόγοι».
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Σότσι, όταν οι δημοσιογράφοι τού ζήτησαν να αξιολογήσει τα όσα είπε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τους δύο Ρώσους πολίτες που εργάζονται για τη ρωσική στρατιωτική κατασκοπεία (GRU), απάντησε: «Ναι, είναι καλοί μυθολόγοι».
Ερωτηθείς, δε, «από πού νομίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση αντλεί τέτοιες ιδέες», ο Λαβρόφ απάντησε: «από το Ίντερνετ».
Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Βρετανία
ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς συμφώνησαν με το συμπέρασμα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η ρωσική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάσλμπερι.
Συμφώνησαν επίσης να εργασθούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν «τις εχθρικές δραστηριότητες των ξένων κατασκοπευτικών δικτύων» και κάλεσαν την Ρωσία να σταματήσει το πρόγραμμα παραγωγής της δηλητηριώδους ουσίας Novichok (Νοβιτσόκ).
Σε κοινή τους ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια «κατά πάσα πιθανότητα» είχε τη έγκριση της ρωσική κυβέρνησης, ενώ ζητούν από την Ρωσία να «καταστρέψει πλήρως το πρόγραμμα που σχετίζεται με το Novichok».
Οι Βρετανοί εισαγγελείς, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση είναι επαρκή για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των δύο Ρώσων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια και οι οποίοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι πράκτορες της GRU (ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας του στρατού-σ.σ.).
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι στην βρετανική βουλή.
Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο εκπρόσωπος της θα παρίσταται στην συνεδρίαση αυτή, όπως και οι στενοί σύμμαχοι της Βρετανίας που είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.