Νέο γερμανικό «χαστούκι» στον Ερντογάν: Κανένα ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία

«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή Τουρκία-και οικονομικά-, αλλά πιστεύω ότι η Τουρκίαείναι η ίδια σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αποκαταστήσει αυτή την σταθερότητα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα 21 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, περιορίζοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες της Άγκυρας για οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο.
3'

Στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Όλαφ Σολτς και Πέτερ Αλταμάιερ με τους Τούρκους ομολόγους τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση κινήθηκε γύρω από οικονομικά και πολιτικά θέματα, αλλά όχι στο ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την Γερμανία προς την Τουρκία.

Η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, με συνολική αξία συναλλαγών στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περισσότερες από 7000 γερμανικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίσκεψη πάντως του κ. Ερντογάν στην Γερμανία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προκλήθηκε και συντηρείται κυρίως λόγω της κράτησης Γερμανών πολιτών σε τουρκικές φυλακές, προκαλεί σοβαρό «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει κατά την διάρκεια της παραμονής του να εγκαινιάσει επισήμως το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος στην Γερμανία, το DITIB, στην Κολωνία, το οποίο θεωρείται «το μακρύ χέρι» της Άγκυρας στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινή αποκάλυψη της «Sueddeutsche Zeitung» και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών Βόρειας και Δυτικής Γερμανίας (NDR, SWR), το τζαμί απασχολεί τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ζήτησαν πληροφορίες από τα γύρω κρατίδια, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για «ύποπτη περίπτωση». Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά τις γερμανοτουρκικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα «θα τεθούν όλα τα ζητήματα - και τα δύσκολα».

Ο χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ έχει πάντως ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραστεί στα εγκαίνια του τεμένους. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ θρησκειών, αλλά δεν θεωρεί πώς το να εγκαινιάσει το τζαμί από κοινού με τον κ. Ερντογάν είναι «το σωστό πλαίσιο» για αυτό. Την απόφαση του κ. Λάσετ χαιρέτισε ως «σημαντικό μήνυμα προς όλους τους Γερμανοτούρκους» ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ενώ η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ έχει δηλώσει ότι η παρουσία της στην εκδήλωση εξαρτάται από το εάν θα της επιτραπεί να μιλήσει. «Ως απλός κομπάρσος για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, δεν προσφέρομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλαφ Σολτς: Η Άγκυρα δεν αναζητεί οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο

Η Άγκυρα δεν επιδίωξε τελικώς να λάβει οικονομική βοήθεια από την Γερμανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Βερολίνο σήμερα και ούτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να ζητήσει στήριξη όταν συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Η Τουρκία δεν αναζήτησε οικονομική βοήθεια, ούτε κατά τις συνομιλίες μας σήμερα ούτε πρόκειται να το κάνει στις συνομιλίες που θα έχουν ο πρόεδρος και η καγκελάριος» τόνισε ο Σολτς μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του και γαμπρό του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι η Τουρκία απήλαυσε ισχυρούς δείκτες ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι: «αυτό κάνει όλους μας αισιόδοξους ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις».