Γερμανία: Το 89% των Γερμανών αμφισβητεί την ηγετική ικανότητα της Μέρκελ στην «υπόθεση Μάασεν»
Οι ηγέτες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ υφίστανται την μεγαλύτερη φθορά από την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση, γύρω από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς Γκέοργκ Μάασεν, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του Πολιτικού Βαρόμετρου του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ηγετική δύναμη της Καγκελαρίου σε αυτή την υπόθεση αμφισβητεί το 89% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει μόλις το 23%. Σε ό,τι αφορά ωστόσο την ευθύνη για τη νέα κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 55% την καταλογίζει στον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και μόνο το 13% στην Καγκελάριο και το 13% στην αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες. Η ίδια τάση αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση των πολιτικών, όπου σταθερά στην κορυφή βρίσκεται ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολουθούν, με απώλειες, η κυρία Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Στις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της Βαυαρίας, βρίσκονται ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ και ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ενόψει μάλιστα των εκλογών, το CSU βρίσκεται, με 35% πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία που εξασφάλιζε αδιάλειπτα εδώ και δεκαετίες, με το SPD στο 13%, τους Πράσινους στο 18% και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 10%.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) καταγράφει με 28% το χαμηλότερο ποσοστό της στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Μαζί μάλιστα με το SPD, το οποίο περιορίζεται σε 17%, είναι η πρώτη φορά για το Πολιτικό Βαρόμετρο, που δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό. Στην ίδια μέτρηση, οι Πράσινοι φθάνουν επίσης στο 17%, ενώ ακολουθούν η AfD με 16%, η Αριστερά με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 8%.
Με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία, η δημοσκόπηση θέτει και ερώτημα σχετικά με το εάν απειλείται η δημοκρατία στην Τουρκία. Το συντριπτικό 89% απαντά «πολύ» ή «πάρα πολύ», ενώ διαφορετική άποψη εκφράζει μόλις το 9%. Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στο ερώτημα εάν πρέπει η Γερμανία να δώσει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία. Σε ποσοστό 66% οι Γερμανοί απαντούν «όχι», με το «ναι» να φθάνει στο 23%.
Απολύτως ξεκάθαρη όμως είναι η εικόνα της γερμανικής κοινής γνώμης και για τις πρόσφατες αποκαλύψεις χιλιάδων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερείς. Το 83% θεωρεί ότι η Καθολική Εκκλησία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόνο το 9%.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων