«Πολιτικός μαϊντανός» ο Ερντογάν: «Έσπασε» τα τηλέφωνα για να επιλύσει... την Ρωσο–Ουκρανική κρίση
Όντας απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει έτοιμος να κάνει τα πάντα με σκοπό να αναδειχθεί σε πολιτικό παράγοντα διαχείρισης διεθνών κρίσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε μία μόλις ημέρα έχει «σπάσει» τα τηλέφωνα, επικοινωνώντας με προέδρους κρατών, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Πέτρο Ποροσένκο, σε μια προσπάθεια να διαμεσολαβήσει για την εκτόνωση της Ρωσο - Ουκρανικής κρίσης που έχει ξεσπάσει έπειτα από το συμβάν της σύλληψης ουκρανικών πλοίων από την Ρωσία στα στενά του Κέρτς.
Έτσι, σήμερα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του, σε διαφορετικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε, να επιλύσουν την ένταση που έχει προκύψει μεταξύ των δύο χωρών μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, όπως άφησε να διαρρεύσει πηγή από το γραφείο του Ερντογάν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε ξεχωριστά στο τηλέφωνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο για να συζητήσουν την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λίγο αργότερα, σχετικό τηλεφώνημα του Ερντογάν έλαβε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
«Ο πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το συμβάν στο στενό του Κερτς και τη συνέχιση της κράτησης ουκρανικών πλοίων και πληρώματος», ανέφερε η Σάντερς με ανακοίνωσή της.
Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα επιδεινώθηκαν απότομα την Κυριακή 25 Νοεμβρίου όταν η Ρωσία κατέλαβε τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού –δύο κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό στα οποία επέβαιναν συνολικά περίπου 20 ναύτες– αφού πρώτα άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Το περιστατικό σημειώθηκε όταν τα πλοία επιχείρησαν να εισέλθουν από τη Μαύρη Θάλασσα στο στενό του Κερτς που χωρίζει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα, από τη Ρωσία και επιτρέπει την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα.