Brexit: Δεν πέρασε η συμφωνία - Βαριά ήττα για την Τερέζα Μέι
Με 432 ψήφους κατά έναντι 202 ψήφων υπέρ, καταψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης (15/01/2019) από το βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Επί της ουσίας, η απόφαση της βρετανικής Βουλής συνεπάγεται βαρύτατη ήττα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, καθώς ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμία απολύτως συμφωνία.
Η προοπτική αυτή είχε χαρακτηριστεί, εδώ και αρκετό καιρό, από ειδικούς αναλυτές ως «σενάριο - εφιάλτης», καθώς οδηγεί σε κατάρρευση της βρετανικής στερλίνας και σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας.
«Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, λίγο μετά την απόρριψη, με συντριπτική πλειοψηφία, της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
«Η σημερινή ψηφοφορία δεν δείχνει τίποτα σχετικά με το τί τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει, εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία αξίζουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής», υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο».
Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.
«Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο», σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.
Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ε.Ε.», πρόσθεσε.
DUP: Απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές στη συμφωνία του Brexit
«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στην απορριφθείσα συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση», διεμήνυσε η ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.
«Οι διασφαλίσεις, είτε με τη μορφή επιστολών είτε με ένθερμα λόγια, δεν αρκούν. Η πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξει θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρλίν Φόστερ.
«Θα εργαστούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση για να επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ενώ κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ήττα για να προωθήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους, εμείς θα δώσουμε στην κυβέρνηση χώρο για να συντάξει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει μια καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Μάθιου Χάνκοκ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα περάσει υπό την παρούσα μορφή της και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προκειμένου να εγκρθεί από το κοινοβούλιο.
Οι αντιδράσεις Τουσκ - Γιούνκερ
Μόλις ανακοινώθηκαν το αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter: «Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν την θέλει, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;».
Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: «Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει».
Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Γιούνκερ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».
Μακρόν: Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη», αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
«Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των «κίτρινων γιλέκων».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε όσο πιο μακριά μπορούσε με την τρέχουσα πρότασή της», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία «παράταση» στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα – δημιουργεί «αβεβαιότητα».
Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση
«Στριμωγμένη στα σχοινιά» φαίνεται πως είναι πλέον η Τερέζα Μέι καθώς ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, διεμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.
«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.
Η αντίδραση του Βελγίου
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι «η κυβέρνησή μας θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσίπρας φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών με fast-track διαδικασίες