«Ανεφάρμοστα κάποια από τα νέα μέτρα Μόντι»
Μεταξύ των δηλώσεών του κατά τη άφιξή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που πραγματοποιείται στην Μασαλία, ο Μπερλουσκόνι επεσήμανε, αναφερόμενος στα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Μόντι, ότι «όλα μπορούν να βελτιωθούν, από την στιγμή που σύμφωνα με το ιταλικό θεσμικό σύστημα η κυβέρνηση προτείνει αλλά η βουλή, η οποία συζητά και ψηφίζει, αποφασίζει».
Χαρακτηριστικά δήλωσε «Η Ιταλία θα τα καταφέρει, δεν έχω αμφιβολίες».
«Αν λάβουμε υπόψη μας το δημόσιο χρέος αλλά και την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, η Ιταλία είναι η δεύτερη, σε ισχύ, ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Γερμανία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ακόμη παρουσιάστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «Η Ιταλία συμβάλλει η Ευρώπη να ξεπεράσει το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται».
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αποχώρησε από την πρωθυπουργία παραχωρώντας τη θέση του στον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι υποστήριξε πως δε θα λυθεί κανένα πρόβλημα , αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε λειτουργήσει ως τελικός εγγυητής έχοντας την δυνατότητα να υποστηρίζει το δημόσιο χρέος χωρών.
Διευκρίνισε ακόμη ότι «η ακαμψία της Γερμανίας αποδείχθηκε αρνητική για όλη την Ευρώπη».
«Η ακαμψία αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα στην διαχείριση του ελληνικού χρέους και στις παρεμβάσεις της Ευρώπης στην Ελλάδα. Παρεμβάσεις στις οποίες οφείλονται απόλυτα τα όσα συνέβησαν», εκτίμησε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί πως , οι Ιταλοί οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την δυνατότητα εφαρμογής τουλάχιστον ενός εκ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Μόντι: η κυβέρνησή του σκοπεύει να επιβάλλει φόρο 1,5% επί των κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα βασιζόμενη και σε ανάλυση ειδικών της ιταλικής βουλής ανέφερε πως: «η επιστροφή των κεφαλαίων βάσει ευνοϊκών όρων έγινε με ανώνυμο τρόπο ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα αυτά δεν βρίσκονται στους αρχικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν επενδυθεί σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες».