Ευρωεκλογές: Η μάχη για την διαδοχή του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν - Ποιος έχει προβάδισμα
Μπορεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών, κανείς δεν μπορεί όμως με βεβαιότητα να πει πως θα διαδεχθεί αυτός τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.
Στις Βρυξέλλες συναντιόνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στο μενού τους είναι ακριβώς αυτό το θέμα. Θα αποφασίσουν αν θα προταθεί ως πρόεδρος ο υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί και από το σώμα.
Στην κούρσα όμως της διεκδίκησης έχουν μπει και οι Frans Timmermans (Σοσιαλδημοκράτες), Margrethe Vestager (Φιλελεύθεροι) και Ska Keller (Πράσινοι).
Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να παρακάμψουν το σύστημα αυτό τότε θα προκύψουν και νέοι υποψήφιοι όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ και η Κρισταλίνα Γκιοργκίεβα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί κατά του συστήματος ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ξαβιέ Μπέτελ αναφέρθηκε σε αυτό χαρακτηρίζοντας το «ηλίθια ιδέα».
Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται πάντως η πλειοψηφία των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του EK Αντόνιο Ταγιάνι. Οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων συνεδρίασαν το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν τη θέση του ΕΚ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας προς τον Τύπο, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ χαιρέτισε το ψήφισμα του ΕΚ και σημείωσε ότι η μεγάλη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες αποτελεί «ισχυρή δημοκρατική εντολή» για το Ευρωκοινοβούλιο και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με το «περιέχομενο» του προγράμματος της επόμενης Επιτροπής.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας και σημείωσε πως θα «αγωνιστεί» για τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Φρανς Τίμερμανς, για τον οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.
Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ σημείωσε με τη σειρά της ότι θα υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες υποψήφιους των κομμάτων και όχι κάποιον που θα προτείνει το Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «βήμα προς τα πίσω», και ότι προτεραιότητα των Πρασίνων είναι να μπει στο πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης ανέφερε πως ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους θεωρεί και την Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εν λόγω διαδικασία. O πρόεδρος της πολιτικής ομάδας, ο Γκι Φερχόφστατ, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη διάσκεψη των προέδρων.
Νωρίτερα κυκλοφόρησε η φήμη πως η ομάδα των χωρών του «Visegrad» έχει συμφωνήσει να προτείνει τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ως υποψήφιό τους για να ηγηθεί της επόμενης Κομισιόν.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα από τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ, αλλά διέψευσε το δημοσίευμα τσεχικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία για τον Σέφτσοβιτς.
«Εμείς ως περιοχή, V4, πιστεύουμε ασφαλώς πως το εδαφικό κριτήριο πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Όμως η V4 ασφαλώς δεν έχει συμφωνήσει για την υποψηφιότητα του κ. Σέφτσοβιτς, άρα δεν πρόκειται για μια αληθή πληροφορία», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Hospodarske Noviny.
Την υποστήριξή τους στη Δανέζα Επίτροπο Μαργκέτε Βεστάγκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν οι Φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγες ώρες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ απόψε στις Βρυξέλλες.
«Ασφαλώς έχουμε τις προσωπικές προτιμήσεις μας» για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία, είπε ο πρωθυπουργός της Ολλαδνίας Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Φιλελεύθερου Κόμματος (ALDE).
Δεν θέλουν Βέμπερ οι Γερμανοί
Οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες δεν θα ήθελαν να δουν τον συμπατριώτη τους, τον Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Civey δείχνει ότι το 59,1% των Γερμανών μάλλον «δεν θα στήριζε» ή «σε καμία περίπτωση» δεν θα στήριζε τον Βέμπερ για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρώπης.
Πάνω από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της συντηρητικής συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), ποσοστό 75,8%, στηρίζουν τον Βέμπερ. Από την άλλη όμως, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία) αντιδρούν στην υποψηφιότητά του.
Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Augsburger Allgemeine και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,5%.
Σύμφωνα τώρα με τις εταιρείες στοιχημάτων, ο Βέμπερ του ΕΛΚ αποτελεί φαβορί σύμφωνα τις στοιχηματικές εταιρείες, ενώ δεύτερος έρχεται ο Μισέλ Μπαρνιέ. Οι πιθανότητες του Μπαρνιέ έχουν αυξηθεί από τον Νοέμβριο του 2018, σε αντίθεση με του Βέμπερ, του οποίου έχουν καθοδική πορεία. Οι δύο υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ακολουθούνται σύμφωνα με τους μπούκερ από τον Φρανς Τίμερμανς και την Μαγκρέτε Βεστάγκερ.