«Ψήνεται» η Ευρώπη: Ιστορικό ρεκόρ με 45 βαθμούς Κελσίου στη Γαλλία – Νεκροί και πυρκαγιές

Επιβεβαιώθηκαν στην Γαλλία οι δυσοίωνες προβλέψεις, με το θερμόμετρο να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ. Μέχρι στιγμής μάλιστα έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα τις επόμενες ημέρες.

«Ψήνεται» η Ευρώπη: Ιστορικό ρεκόρ με 45 βαθμούς Κελσίου στη Γαλλία – Νεκροί και πυρκαγιές
Associated Press
7'

Το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπεράσθηκε για πρώτη φορά σήμερα στη Γαλλία, όπου θερμοκρασία 45,1 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στη Βιλβιέιγ, στον νομό Γκαρντ (νότια Γαλλία), την ώρα που η Ευρώπη πλήττεται από ένα πρόωρο κύμα καύσωνα.

«45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», διευκρίνισε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter. Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας του Αυγούστου 2003 (44,1 βαθμοί Κελσίου) είχε ήδη καταρριφθεί νωρίτερα σήμερα στο Καρπαντρά.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο Ετιέν Καπικιάν ανακοίνωνε άλλο ένα ρεκόρ: στις 13:48 (τοπική ώρα) καταγράφηκε θερμοκρασία 44,3 βαθμών Κελσίου στο Καρπαντρά (νότια Γαλλία), σε μια ζώνη που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα.

«Είναι ιστορικό ρεκόρ», σχολίασε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταρριφθεί και πάλι μέχρι το τέλος της ημέρας. Εν τέλει αυτό έγινε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO) ανακοίνωσε πως η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ.

Δείτε φωτογραφίες από την Ευρώπη που «ψήνεται»

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019», δήλωσε η εκπρόσωπος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά, πρόσθεσε.

Αυξάνονται οι νεκροί

Ένας 17χρονος πέθανε σήμερα, Παρασκευή (28/06), από θερμοπληξία σε ένα χωριό της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, ανακοίνωσαν οι αρχές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο επισήμως θύμα του κύματος καύσωνα που πλήττει αυτές τις μέρες η Ισπανία.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο νεαρός άνδρας ζαλίστηκε και βούτηξε στην πισίνα του χώρου όπου εργαζόταν, αλλά όταν βγήκε από το νερό είχε σπασμούς και διακομίσθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία και άλλος ένας στην Ιταλία, όπου οι αρχές εντόπισαν νεκρό έναν 72χρονο άστεγο από τη Ρουμανία, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνο.

Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία...

Η Meteo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία ενώ πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Ένα άλλο ρεκόρ ωστόσο καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία η ζήτηση ανήλθε χθες το μεσημέρι (27/6), στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για «ζωτικές ανάγκες» και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας στο τέλος της εβδομάδας, η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπαζέν επανέλαβε τις συστάσεις προς όλες τις ευάλωτες ομάδες προκειμένου να «αποφευχθούν θάνατοι και ο συνωστισμός άνευ λόγου στα επείγοντα» των νοσοκομείων.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε (...) να κτίζουμε διαφορετικά», προειδοποίησε από το Τόκιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη μια «προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της».

Ο όμιλος Accor, που εκμεταλλεύεται σχεδόν 1.700 ξενοδοχεία στη Γαλλία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους των ξενοδοχείων του για ηλικιωμένα άτομα «που η κατάστασή τους είναι ευάλωτη».

Το Παρίσι, η Λιόν, η Μασσαλία και το Στρασβούργο έλαβαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας απαγορεύοντας την κυκλοφορία των πιο παλιών και περισσότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε την Τετάρτη, στη Γαλλία (34,9 βαθμοί Κελσίου) αποτελεί ήδη ρεκόρ για τον Ιούνιο, διευκρινίζει η υπηρεσία και στην καρδιά της Κεντρικής Οροσειράς, στο κέντρο της χώρας, η πόλη Κλερμόν-Φεράν κατέγραψε 40,9 βαθμούς Κελσίου, ένα απόλυτο ρεκόρ για την πόλη αυτή.

Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σήμερα και στην ιταλική χερσόνησο, ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια.

Ο δόκτωρ Μίχο Σούσιτς, που διευθύνει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Σπλιτ στην Κροατία καταγγέλλει επίσης την απερισκεψία ορισμένων απέναντι στον καύσωνα: «Τι μπορώ να πω όταν ένα άτομο ηλικίας 80 ετών αισθάνεται αδιαθεσία το μεσημέρι στην παραλία κάτω από τον ήλιο;». Τα Βαλκάνια καταβάλλονται επίσης από τη ζέστη με τον υδράργυρο να φθάνει τους 36 βαθμούς στο Ζάγκρεμπ.

Μεγάλη φωτιά στην Καταλονία

Στην Ισπανία, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) που κατέκαψε 35.000 στρέμματα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία 20 χρόνια», ανακοίνωσε η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση.

Αλλοιώνεται η άσφαλτος, λυγίζουν οι γραμμές των τρένων

Μπροστά σε αυτή την «κόλαση» καύσωνα οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στη Γερμανία όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, οι αρχές, σύμφωνα με τον Guardian, επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο, καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα λόγω της ζέστης, ενώ κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν.

Ο άνθρωπος ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με το BBC, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη ήταν τον Ιούλιο του 1977 στην Αθήνα. Σημειώνει ωστόσο ότι από τότε ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, τα 20 θερμότερα έτη είναι ανάμεσα στα 22 τελευταία.

Κατά τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τα έτη 2015-2018 ήταν τα πιο θερμά.

Σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη σχετικά με τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος κατέστησαν πιο πιθανές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι καύσωνες θα χτυπούν τη Ευρώπη με συχνότητα κάθε δύο χρόνων μέχρι το 2040, ενώ η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προειδοποίηση Αρνιακού! Ερχεται καύσωνας... πραγματικός και στην Ελλάδα (video)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή