Στα όρια της ανθρώπινης αντοχής : Γάλλοι είδαν το φως του ήλιου μετά από 40 μερες εγκλεισμού

Για 40 ημέρες και 40 νύχτες, έζησαν μαζί με αγνώστους στο υγρό και αφιλόξενο περιβάλλον μίας σπηλιάς, αρκετά μέτρα κάτω από τη Γη μακριά από τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Χωρίς ρολόγια, κινητά και φυσικό φως, μία ομάδα 15 Γάλλων εθελοντών βοήθησαν τους ειδικούς να μελετήσουν τα όρια της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας, σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης.

Νατάσα Παυλοπούλου

3'

Το πείραμα «Βαθύς Χρόνος» (Deep Time) όπως ονομάζεται, ολοκληρώθηκε χθες και οι 15 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 27 έως 50 ετών βγήκαν στην επιφάνεια της Γης από μία σπηλιά στον νομό Αριέζ, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Ήταν ζαλισμένοι, αποπροσανατολισμένοι και φορούσαν γυαλιά ηλίου, όλοι όμως ήταν καλά στην υγεία τους.

Το πρωτότυπο ομολογουμένως ερευνητικό πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, δεδομένων των συνθηκών εγκλεισμού που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, εξηγεί ο Γαλλο-ελβετός επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν Κλοτ. Στόχος των επιστημόνων να μελετήσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν χάνουν εντελώς την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.


Οι 15 «τολμηροί» Γάλλοι παρήγαγαν τον δικό τους ηλεκτρισμό -χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με πεντάλ- προμηθεύονταν νερό αντλώντας το από βάθος 45 μέτρων και δεν είχαν την παραμικρή επαφή με τον έξω κόσμο.


Όλοι τους ήταν εξοπλισμένοι με αισθητήρες, που επέτρεπαν στην επιστημονική ομάδα εκτός σπηλαίου να παρακολουθεί στενά την πορεία του πειράματος. Το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου, στοίχισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα προήλθαν από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και κυρίως από το Human Adaptation Institute.

Όπως είχε επισημάνει ο νευροβιολόγος Ετιέν Κοελίν εξερευνητής και ιδρυτής του Human Adaptation Institute την περασμένη χρονιά συνειδητοποιήσαμε ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, και κυρίως τα αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο πείραμα ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «μέχρι σήμερα όλες οι αποστολές αυτού του τύπου είχαν στόχο να μελετήσουν τους φυσιολογικούς ρυθμών του σώματος και όχι την επίπτωση αυτού του είδους της χρονικής διαταραχής στις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες των ανθρώπων».


«Ήταν σα να πατήσαμε παύση στην κανονική μας ζωή» λέει από την πλευρά της μία από τους εθελοντές η 33χρονη Μαρίνα Λανσόν, ενώ σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι μπορεί να δυσκολεύθηκαν αλλά απέκτησαν μία πολύτιμη εμπειρία μακριά από τον έξω κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, τα οποία υπενθυμίζουν συνεχώς ραντεβού και υποχρεώσεις.

Οι 14 συμμετέχοντες στο πείραμα σημειωτέον προέρχονται από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, χωρίς πληρωμή.
Η σπηλιά που τους «φιλοξένησε» τον τελευταίο ένα μήνα και κάτι, είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και η ομάδα χρησιμοποίησε τρεις χώρους.

Ο ένας προοριζόταν για ύπνο, ο άλλος για καθημερινές ασχολίες και ο τρίτος για τη διεξαγωγή μελετών για την τοπογραφία, τη χλωρίδα και την πανίδα. «Το μέλλον μας ως άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη θα εξελιχθεί», καταλήγει ο εγκέφαλος του εγχειρήματος Κρίστιαν Κλοτ.

«Γι’ αυτό και πρέπει να μάθουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς οι εγκέφαλοί μας είναι σε θέση να βρίσκουν νέες λύσεις και να προσαρμόζονται, ανεξάρτητα από την κατάσταση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το «πλήγμα» Μπάιντεν σε Ερντογάν: Τι σημαίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων- Γιατί τώρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή