Εικόνες χάους στη Νορβηγία: Έσπασε φράγμα - Τα ορμητικά νερά παρέσυραν σπίτια

Ένα φράγμα στη νότια Νορβηγία κατέρρευσε μερικώς, μετά από μέρες έντονης βροχόπτωσης που προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες και ανάγκασε κοινότητες να εκκενωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι
2'

Οι αρχές σκέφτηκαν αρχικά να ανατινάξουν μέρος του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Μπρασκσρείντφος στον Γκλόμα, τον μεγαλύτερο ποταμό της Νορβηγίας. Η ιδέα ήταν να αποτραπεί η πλημμύρα των κοινοτήτων χρησιμοποιώντας μια περιορισμένη, ελεγχόμενη έκρηξη για την απελευθέρωση της πίεσης στο φράγμα.

Αλλά αυτή η πρόταση ακυρώθηκε όταν το νερό πλημμύρισε την κατασκευή, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φρέντρικ Τόμσον. «Η ζημιά από μια πιθανή έκρηξη θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre προειδοποίησε ότι οι πλημμύρες θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για τη χώρα και οτι η κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, είπε. «Θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη στάθμη νερού εδώ και 50 χρόνια ή περισσότερο».

Οι γεννήτριες του φράγματος σταμάτησαν να λειτουργούν νωρίς την Τετάρτη μετά από βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, δήλωσε ο χειριστής του εργοστασίου. Ένα αυτόματο σύστημα που θα έπρεπε να είχε ανοίξει τις πύλες για την απελευθέρωση νερού απέτυχε. Το νερό γρήγορα χύθηκε στη συνέχεια πάνω από το φράγμα και στον ίδιο τον σταθμό παραγωγής ενέργειας, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες ζημιές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τεράστιοι όγκοι νερού ξεχύθηκαν πάνω από τα δυτικά μέρη του φράγματος, ενώ τυλάχιστον 1.000 άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες κοντά στο ποτάμι ειχαν απομακρυνθεί πριν αρχίσει να καταρρέει το φράγμα.

Χάος στη Νορβηγία

Μία γυναίκα 70 ετών πέθανε αφού έπεσε σε ρέμα την προηγούμενη μέρα. Κατάφερε να συρθεί στην όχθη, αλλά λόγω των πλημμυρών, οι ομάδες διάσωσης χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, είπε η αστυνομία.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε μια περιοχή βόρεια του Όσλο και η αστυνομία στη νότια Νορβηγία ανέφερε ότι η κατάσταση εκεί ήταν «ασαφής και χαοτική». Όλοι οι κύριοι δρόμοι μεταξύ του Όσλο και του Τρόντχαϊμ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Νορβηγίας, έκλεισαν, σύμφωνα με τη Νορβηγική Υπηρεσία Δημόσιων Οδών.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης εθνικών διαστάσεων», δήλωσε ο δήμαρχος της κομητείας Innlandet Aud Hove. «Οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι σε πολλές τοπικές κοινότητες και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να προσεγγίσουν άτομα που χρειάζονται βοήθεια».

Η «καταιγίδα Χανς» πλήττει μέρη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής για αρκετές ημέρες, προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών, καταστρέφοντας δρόμους και γκρεμίζοντας κλαδιά που τραυμάτισαν ανθρώπους.