Χάκερ έριξαν τζιπ σε χαντάκι εξ αποστάσεως (video)

Αμερικανοί χάκερ κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους ένα τζιπ το οποίο και έριξαν σε χαντάκι...

Newsbomb

2'

Συγκεκριμένα, ανέλαβαν τον έλεγχο του τιμονιού, των φρένων και άλλων συστημάτων ενός τζιπ «Τσερόκι», το οποίο έβγαλαν από το δρόμο.

Επρόκειτο, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», για μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων πλέον δυνατοτήτων των χάκερ και μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του μέλλοντος, που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών. Ένα τυπικό σύγχρονο «έξυπνο» αυτοκίνητο περιέχει περίπου 50 υπολογιστές διασυνδεμένους μεταξύ τους.

Οι δύο χάκερ -στην πραγματικότητα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας- χρησιμοποίησαν ένα φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό εκινείτο με 100 χλμ την ώρα σε ένα δρόμο του Σαιν Λιούις του Μισούρι.

Οι χάκερ έσβησαν την μηχανή του εν κινήσει οχήματος, αναβόσβησαν τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο, έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ να πηγαινοέρχονται σαν τρελοί, αχρήστευσαν τα φρένα από μακριά και τελικά ανάγκασαν τον οδηγό (έναν συνεργάτη τους) να βγει από την πορεία του.

Όπως είπαν, κάτι ανάλόγο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα μεγάλο φορτηγό. Η Chrysler, κατασκευάστρια του «Τσερόκι», έκανε γνωστό ότι κυκλοφόρησε μια ενημέρωση λογισμικού για να λύσει το κενό ασφάλειας του τζιπ της.

Μια σχετική ανακοίνωση όμως έκανε και η βρετανική εταιρεία NCC Group, που δήλωσε ότι κι αυτή βρήκε τρόπο να ελέγχει εξ αποστάσεως τα φρένα και άλλα ζωτικά συστήματος ενός οχήματος. Η NCC έκανε τη σχετική επίδειξη στις εγκαταστάσεις της στο Τσέλτενχαμ. Οι ερευνητές της μάλιστα προειδοποίησαν ότι οι χάκερ είναι δυνατό να επηρεάσουν πολλά οχήματα ταυτόχρονα μέσω της ίδιας κυβερνοεπίθεσης.

Οι ειδικοί πάντως ανέφεραν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τέτοιες επιθέσεις βρίσκονται πέρα από τις τεχνικές δυνατότητες των περισσότερων κακόβουλων χάκερ. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή