Οργή και αγανάκτηση στην Ισπανία: Συνεχείς διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας του ISIS
Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη ενώ αυθόρμητες συγκεντρώσεις στο σημείο της επίθεσης πραγματοποιούνται διαρκώς. Απόψε το βράδυ πραγματοποιείται ολονυκτία για τους δεκαρείς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν τρομοκράτης οδήγησε το αυτοκίνητο του πάνω στο πλήθος.
Πολύ συχνά, στο σημείο φτάνουν μουσουλμάνοι οι οποίοι κρατούν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της τρομοκρατίας και με κυρίαρχο μήνυμα ότι καταδικάζουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.
Το απόγευμα της Δευτέρας μάλιστα, διοργανώθηκε ογκώδης πορεία από Μουσουλμανικές κοινότητες της Βαρκελώνης κατά της βίας και της τρομοκρατίας, στην οποία πήραν μέρος και χριστιανικές κοινότητες, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας.
Οικογένειες που διαλύθηκαν
Ο Μπρούνο Γκουλότα, ένας Ιταλός 35 ετών, χτυπήθηκε από το όχημα ενώ κρατούσε από το χέρι τον 5χρονο γιο του, εξήγησε η σύντροφός του Μαρτίνα Γκουλότα σε ιταλικά ΜΜΕ. Η ίδια κρατούσε την κόρη τους ενός έτους σε ένα πορτ μπεμπέ και κατάφερε να τραβήξει τον μεγαλύτερο γιο της για να τον σώσει.
Μια οικογένεια Βέλγων επίσης βυθίστηκε στο πένθος: «ο πατέρας και τα δύο παιδιά είδαν τη σύζυγο και μητέρα τους να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους», έγινε γνωστό από την δημοτική αρχή της Βαρκελώνης.
Η αδελφή του Λούκα Ρόσο, ενός Ιταλού ηλικίας 25 ετών που τραυματίστηκε, δημοσίευσε στο Facebook μια φωτογραφία του νεαρού άνδρα να χαμογελά, όπως και καρέ από ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένας άνδρας με σορτς, χωρίς τις αισθήσεις του που αιμορραγεί. Το πρόσωπό του καλύπτεται από έναν περαστικό που επιχειρεί να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
«Βοηθήστε με να τον φέρω πίσω στο σπίτι, σας παρακαλώ» έγραψε η ίδια.
Στο καφέ του νοσοκομείου Mar στη Βαρκελώνη, βρίσκεται η οικογένεια ενός Ισπανού που έχει τραυματιστεί. Σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Είναι πολύ, πολύ άσχημη αυτή η στιγμή» λέει μια από τις γυναίκες, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.
Όσον αφορά εκείνους που παραμένουν μαζί, είναι συγκλονισμένοι.
Στη Λα Ράμπλα, η Ενκάρνα Σάλας Μορένο, μια 53χρονη Καταλανή, στέκεται πίσω από την κόρη της που κλαίει: «η κόρη μου βρισκόταν εδώ χθες» εξηγεί.
«Ίσως να ζει χάρη σε ένα θαύμα, βρισκόταν λίγο πιο πίσω, έφυγε τρέχοντας».
«Η Λα Ράμπλα κλαίει είναι όμως ζωντανή» γράφει ένα πανό στην κεντρική λεωφόρο. Εκεί ένας νεαρός άνδρας κλαίει καθώς αφήνει μια μικρή κιθάρα μεταξύ των αντικειμένων ή των σημειωμάτων που εναπόθεσαν οι περαστικοί. Μια γυναίκα στο πλευρό του εξηγεί ότι είναι συγγενής ενός παιδιού 4 ετών που σκοτώθηκε.
«Δεν περιμέναμε ένα τόσο μεγάλο πλήθος, την επόμενη ημέρα» της τραγωδίας, λέει ο Σέρζιο Λόπες, 36 ετών, γιος του ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που επέλεξε να ανοίξει σήμερα το κατάστημά του.
«Ο κόσμος έρχεται εδώ απλά για να αναζητήσει ο ένας το βλέμμα του άλλου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters