Κύπρος: Σκάνδαλο πολιτογραφήσεων - Ενώπιον Ερευνητικής Επιτροπής ο Αναστασιάδης
Μάλιστα, για θέματα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας ο Πρόεδρος εμφανίζεται να είναι αμείλικτος αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη την 1/3/2018 όταν οι υπουργοί του έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιόν του, όπου κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος πως η παράβαση της Χάρτας Δεοντολογίας ισοδυναμεί με παραίτηση!
Ο Πρόεδρος, λοιπόν, που δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα ηθικής τάξεως και δεοντολογίας δεν θεωρεί ότι προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό σε βάρος του από το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του (σύζυγος, θυγατέρες, γαμπροί και εγγόνια) μετέβησαν στις Σεϋχέλλες για διακοπές, τον Αύγουστο του 2018, με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του χωρίς καμία χρέωση. Δέον να σημειωθεί ότι τόσο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας όσο και άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Θα πρέπει, επίσης, να τονισθεί ότι ο Κύπριος, πλέον, Σαουδάραβας σεΐχης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κύπρο. Και για τις 42 υπηκοότητες βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα μετά το πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί ότι προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό σε βάρος του ούτε και από το γεγονός ότι ο ίδιος ενέκρινε όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις για πολιτογραφήσεις επενδυτών που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και όπου συμμετέχουν κατά 50% οι θυγατέρες του.
Ομοίως και υπουργοί του που ως μέλη του Υπουργικού ενέκριναν εκατοντάδες αιτήσεις για πολιτογραφήσεις επενδυτών που υποβλήθηκαν από δικηγορικά γραφεία που είτε ανήκουν σε στενά συγγενικά τους πρόσωπα είτε διετέλεσαν συνεταίροι, χωρίς να νιώσουν την ανάγκη να δηλώσουν τη σύγκρουση συμφέροντος που προέκυπτε ως είναι υποχρεωμένοι, άλλωστε, με βάση τη Χάρτα Δεοντολογίας.
Συγκεκριμένα, η Χάρτα Δεοντολογίας που υπέγραψαν όλοι οι υπουργοί και οι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη προτού αναλάβουν τα καθήκοντα τους προβλέπει τα εξής:
Τα μέλη της κυβέρνησης δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών χωρίς διακρίσεις στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους.
Τα μέλη της κυβέρνησης υπηρετούν το γενικό συμφέρον. Οφείλουν όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος. Γι’ αυτό κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.ά.) η οποία και δημοσιεύεται.
Τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το υπουργείο τους. Επιστρέφουν στο κράτος, είτε αμέσως είτε με τη λήξη της θητείας τους, δώρα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα €150.
Απέχουν εντελώς από την όποια παρέμβαση που μπορεί να εκληφθεί ως εύνοια ή προνομιακή μεταχείριση προς οποιονδήποτε.
Τα μέλη της κυβέρνησης αφιερώνουν όλο τους τον χρόνο στην άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Συνεπώς, οφείλουν να παραιτούνται από τις θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν σε οργανισμούς ακόμα και μη κερδοσκοπικούς.
Τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των υπουργών προορίζονται αποκλειστικά για υποβοήθηση της εκτέλεσης της αποστολής τους.
Οι υπουργοί οφείλουν να διατηρούν συνεχή επαφή με το σύνολο των θεσμικών εταίρων του υπουργείου τους. Να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων με βασικό γνώμονα την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και των θεσμικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους για τα οποία έχουμε δεσμευτεί έναντι του κυπριακού λαού.
Οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη Χάρτα Δεοντολογίας οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα ηθικά ζητήματα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι προκύπτουν τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που παραπέμπουν σαφώς σε διαπλοκή, σε δωροληψία με πιθανά ανταλλάγματα και σε προσωπικό οικονομικό όφελος από τα εξής δυο γεγονότα: Από τη δωρεάν παραχώρηση ιδιωτικών αεροπλάνων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την οικογένειά του για τις διακοπές τους στις Σεϋχέλλες και από την έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο των εκατοντάδων αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επενδυτών που κατατέθηκαν από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης καθώς και από άλλα δικηγορικά γραφεία που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με υπουργούς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ένιωσε την ανάγκη να εξαιρεθεί κατά τη συζήτηση των θεμάτων αυτών στο Υπουργικό, συνεπώς δεν το έπραξαν ούτε οι υπουργοί του, νυν και τέως.
Επιβαλλόμενες απαντήσεις
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην ερευνητική επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια. Ο Πρόεδρος, πέραν των πιο πάνω μειζόνων θεμάτων ηθικής τάξεως που εγείρονται για τον ίδιο και για υπουργούς του για τα οποία θα πρέπει να ερωτηθεί από τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής, επιβάλλεται να δώσει εξηγήσεις και για το πώς εξελίχθηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) επί της διακυβέρνησής του και έφτασε σήμερα στο σημείο η Κύπρος να διασύρεται διεθνώς και να είναι δακτυλοδεικτούμενη ως η χώρα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θωρακίστηκε νομοθετικά το ΚΕΠ και αφέθηκε να λειτουργεί μόνο με κριτήρια τα οποία χαλάρωναν χρόνο με τον χρόνο για να «χωράνε» όλο και περισσότεροι επενδυτές – εγκληματίες – απατεώνες κ.ο.κ.
Θα πρέπει, επίσης, να ερωτηθεί ο Προέδρος και για τον ρόλο που διαδραμάτιζε στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το 2013 έως το 2019, η αδελφότεκνη της Πρώτης Κυρίας Μαρία Αδαμίδου στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων καθώς από υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε να υπηρετεί με απόσπαση στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
Πρόσθετα, ο κ. Αναστασιάδης να πρέπει να κληθεί να εξηγήσει στην επιτροπή πώς προέκυψε ο Δημήτρης Συλλούρης να εκπροσωπεί τη Δημοκρατία σε διάφορα διεθνή φόρα όπου διαφήμιζε τα «χρυσά» διαβατήρια δεδομένης, πλέον, και της αποδεδειγμένης εμπλοκής του ιδίου στις μπίζνες με τα «χρυσά» διαβατήρια όσο και στενού του προσώπου που μέσω του λογιστικού – ελεγκτικού του γραφείου εκδόθηκαν πέραν των 100 «χρυσών» διαβατηρίων.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος θα πρέπει να ερωτηθεί εάν ο ίδιος δέχθηκε πιέσεις από πρόσωπα για να συναινέσει στην έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων αλλά και κατά πόσο ο ίδιος προσέγγισε υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης και ζήτησε κάτι ανάλογο.
Η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια να διαψεύδουν όσους και όσες αμφισβητούν τις προθέσεις τους για πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση, με σκοπό την έκδοση ενός πορίσματος που να είναι σαφές, αντικειμενικό, αμερόληπτο και τεκμηριωμένο ως προς την απόδοση ευθυνών. Από τις ερωτήσεις που θα υποβάλουν στον Πρόεδρο και την πίεση που θα του ασκήσουν για να λάβουν πειστικές απαντήσεις θα διαφανούν και οι πραγματικές τους προθέσεις.
ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ