Τα νεύρα της Αγκύρας και οι εξηγήσεις που δίνει η Αθήνα
Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για το τουρκολυβικό μνημόνιο και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.
Ορατός παραμένει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που άνοιξε όλη την ατζέντα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Αθήνα μιλά για εκνευρισμό της Τουρκίας που συνοψίζεται στα εξής σημεία:
- Υπάρχει εκνευρισμός διότι δεν τους βγήκε το θερμό επεισόδιο που επιχείρησαν να στήσουν στη Σάμο διότι το Λιμενικό δεν τσίμπησε.
- Είναι εκνευρισμένοι με τον ΟΗΕ και το State Department διότι υιοθέτησαν τις θέσεις της Ελλάδας για την τουρκολιβυκή συμφωνία.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την προσεκτική τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για την Αίγυπτο. Ενώ λοιπόν ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμεχ Σούκρι ανακοίνωσε τη διακοπή του διαλόγου με την Άγκυρα εξαιτίας της στάσης του στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η συμφωνία θαλασσίων ζωνών που συνάψαμε με τη Λιβύη ή η τελευταία συμφωνία για υδρογονάνθρακες δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τον ισλαμικό κόσμο, για την Παλαιστίνη, για τον αραβικό κόσμο, για την Αφρική, για τη Μέση Ανατολή, για τη Μεσόγειο, για όλους εμάς. Γι' αυτό η Αίγυπτος πρέπει να έχει σταθερότητα σταθερή και να είναι δυνατή. Με άλλα λόγια, η συνεργασία δύο σημαντικών χωρών, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, θα έχει θετική αντανάκλαση στην περιοχή. Εμείς έτσι θεωρούμε και είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων υπό αυτή την αντίληψη. Αλλά υπάρχει ένας όρος στη διπλωματία, που λέει ότι ‘χρειάζονται δύο για το τανγκό”».
Υπάρχει εκνευρισμός επίσης για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο η οποία φαίνεται ότι ακόμη πονά την Άγκυρα.
Και μέσα σε όλα τα πυρά που εξαπέλυσε ο στρατηγός Χαφτάρ προς τη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά επειδή υπέγραψε τη συμφωνία με την Άγκυρα μπορεί να ανάψουν φωτιά και κυριολεκτικά αφού είναι ορατός οι κίνδυνος και νέας στρατιωτικής εμπλοκής. Ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης είπε ότι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Λιβύη διευρύνθηκαν λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Ντμπεϊμπά με την Τουρκία για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, η οποία όπως είπε περιλαμβάνει πολλές παραχωρήσεις στην Άγκυρα και στην οποία πολλές εσωτερικές και περιφερειακές δυνάμεις αντιτάχθηκαν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Λιβυκού Κοινοβουλίου.
Η απειλή νέου κύκλου βίας είναι ορατή διότι πολιτοφυλακές ελέγχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως λιμάνια και αεροδρόμια παρέχουν στήριξη σε διάφορους παράγοντες όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα. Η κατάσταση ασφαλείας στη λιβυκή πρωτεύουσα είναι έκρυθμη και στους δρόμους παρελαύνουν σχεδόν καθημερινά τεθωρακισμένα και ρουκετοφόρα.
Και καθόλου άσχετη με το κλίμα είναι η δήλωση του προέδρου της κρατικής εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μεντγκάρα που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας δύο αγωγών φυσικού αερίου. Ο ένας να ξεκινά από την Αίγυπτο προς τη Λιβύη και ο άλλος από τη Λιβύη προς την Ελλάδα.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση και στην Αθήνα διότι η απόφαση για κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ Λιβύης και Κρήτης, μήκους μόλις 180 μιλίων, απαιτεί και την αντιμετώπιση των πιθανών πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν και αφορούν και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.