Χριστοδουλίδης: «Να έχουμε πρωτοβουλία κινήσεων» – Τι είπε για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και τις επί μέρους διεθνείς προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Χριστοδουλίδης: «Να έχουμε πρωτοβουλία κινήσεων» – Τι είπε για ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
EUROKINISSI.
3'

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και τις επί μέρους προκλήσεις γεωπολιτικής φύσεως στην ευρύτερη περιοχή.

Αποστέλλοντας το μήνυμα ότι «ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», τόνισε πως «δεν ερχόμαστε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση ούτε να δεχθούμε τα όποια παράλογα επιχειρήματα από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο έργο, που είναι κοινής ωφέλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή, βέβαια, παραπάνω χωρών είναι μία ισχυρή πολιτική θωράκιση. Αλλά ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ή αποδέχονται τους τουρκικούς ισχυρισμούς».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να παρασυρθούν από την τουρκική προκλητικότητα και τη χρήση της διπλωματίας των όπλων από τη γειτονική χώρα.

«Στη δική μας περίπτωση, είδαμε περισσότερο από ό,τι στης Ελλάδας την αξιοποίηση στρατιωτικών μέσων την περίοδο 2020 – 2021. Ακόμη και πιο πρόσφατα. Όλα αυτά μας ανησυχούν. Στόχος μας είναι να μην παρασυρθούμε σε κάποιο πεδίο που πιθανόν να θέλει η Τουρκία να μας παρασύρει. Δεν πρέπει η Τουρκία να καθορίσει το πεδίο στο οποίο θα επιλυθούν οι όποιες διαφορές.

Πρέπει εμείς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, είτε αυτό αφορά το Κυπριακό, είτε τα ελληνοτουρκικά. Σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε κινήσεις από την Τουρκία για να προκαλέσει μία αντίδραση, που στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρόμαστε».

Ο Νίκος Χριστουδουλίδης, μιλώντας για την αυστηροποίηση των ελέγχων από τη Γερμανία, κάλεσε να επανεξετασθεί το καθεστώς της Συρίας. «Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να στείλουμε πίσω μετανάστες στη Συρία. Όποτε το θέταμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχε αντίδραση από τη Γερμανία. Το λέγαμε, γιατί η Συρία είναι πολύ κοντά μας. Έχει επιστρέψει στη Σύνοδο του Αραβικού Κόσμου, επιστρέφει σιγά – σιγά».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί πως η Ένωση πρέπει να επενδύσει στη Συρία, λέγοντας «πώς θα επιστρέψουν οι Σύριοι στη χώρα τους, όταν δεν υπάρχουν σχολεία, δρόμοι, νοσοκομεία; Ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτούμε έργα στη Συρία, αλλά δίνουμε χρήματα στην Τουρκία για να τους κρατήσει».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι αξιοποιώντας τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες επιχειρούν την προσέγγιση με την Τουρκία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Υπάρχουν κάποια δεδομένα που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε. Το πρώτο είναι το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το δεύτερο είναι ότι στη γειτονιά μας δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Κανείς δεν περίμενε να έχουμε αυτή την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα τον Λίβανο. Βλέπουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση πρόθυμη να εμπλακεί στο Κυπριακό, γιατι ενδιαφέρεται για τη σύσφιξη σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας»

Τέλος, επεσήμανε ότι οι δεσμοί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βασίζονται στην ειλικρίνεια. «Οι σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας είναι ιστορικά δύσκολες, γιατί δεν υπάρχει η ειλικρίνεια που πρέπει να διακατέχει δύο αδελφικά κράτη. Δεν ήμασταν ειλικρινείς πίσω από τις κλειστές πόρτες. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και άλλα που έχουμε διαφορετική προσέγγιση και αυτό δεν είναι κακό, όλα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή