Εντείνονται οι γερμανικές πιέσεις στην Λευκωσία

Μετέωρη παραμένει η συμφωνία μνημονίου για στήριξη της Κύπρου, χωρίς την προσδοκώμενη ημερομηνία και με τις γερμανικές πιέσεις να εντείνονται. Νέα δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες της Λευκωσίας, γύρω από τη στάση του Βερολίνου.

Εντείνονται οι γερμανικές πιέσεις στην Λευκωσία
2'

Ο Μάρτιν Κότχαους, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι οι διαβουλεύσεις προς το παρόν προχωρούν με σταθερή ταχύτητα, αλλά, μια συμφωνία πριν από το 2013, κατά πάσα πιθανότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η Κύπρος βρέθηκε και στον κυκλώνα της διαμάχης του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Το ΔΝΤ, αρνούμενο να συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα σε χώρες της Ευρώπης, εμμένει σε γρήγορη Ενιαία Τραπεζική Αρχή, κάτι το οποίο δεν ευνοούν χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία.

ΕΕ και ΔΝΤ διαφωνούν, εξάλλου και για το ποσό, το οποίο θα χρειαστεί η Κύπρος.

Το μεν ΔΝΤ εκτιμά 15 δις ή δε ΕΕ 9 με 11 δις.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, επιδιώκει a priori συμφωνία με τη Λευκωσία, με κυρίαρχα γι αυτήν ζητήματα τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Θέλει, δηλαδή, η Λευκωσία να αποδεχθεί αυτά τα ζητήματα, πριν την κάθοδο της, ώστε η δια ζώσης διαβούλευση να είναι περισσότερο τυπική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο για απευθείας προσφυγή των κυπριακών τραπεζών στο νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις Τράπεζες, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες η Γερμανία να δεχτεί την αναδρομική ισχύ είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος των Σοσιαλιστών στη Γερμανία (SPD) δήλωσε, εξάλλου, στον «Φιλελεύθερο» ότι η κυβέρνηση Μέρκελ διαβεβαίωσε το κόμμα πως θα εγείρει θέμα ξεπλύματος χρήματος κατά τις διαβουλεύσεις, που θα ακολουθήσουν με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Οι σοσιαλιστές θα θέσουν, εξάλλου, θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου στην Κύπρο, πριν τη λήψη των αποφάσεων από τη Γερμανική Βουλή.

Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, ο εκπρόσωπος της, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε χθες ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα εταιρικού φόρου κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την τρόικα, τονίζοντας πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή