Απολογισμός της κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ για την παιδεία

Η διοργάνωση του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, στις 26-27 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων καθώς και σειράς συστάσεων και ψηφισμάτων, ήταν το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Δημοσθένους.

Απολογισμός της κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ για την παιδεία
2'

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι οι τομείς αρμοδιότητάς του ήταν η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η νεολαία, ο αθλητισμός και τα οπτικοακουστικά.

Στον τομέα της εκπαίδευσης επιτεύχθηκε μια πολύ σημαντική συμφωνία αναφορικά με τη Σύσταση για την Επικύρωση της Μη τυπικής και της 'Άτυπης μάθησης, ένα θέμα, που όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα κράτη- μέλη.

Υψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου ήταν και το ζήτημα του αλφαβητισμού, για το οποίο εγκρίθηκαν Συμπεράσματα του Συμβουλίου, προσφέροντας λύσεις και προοπτικές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο υπουργός ανέφερε ότι το 20% των 15χρονων στην ΕΕ δεν κατέχουν βασικές δεξιότητες σε ανάγνωση, γραφή, αριθμητική και φυσικές επιστήμες.

Επιπροσθέτως, συμπεράσματα του Συμβουλίου υιοθετήθηκαν και αναφορικά με τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εκπαίδευση και η κατάρτιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Ως προς τον τομέα της νεολαίας, ο υπουργός είπε ότι προτεραιότητα δόθηκε στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής όλων των νέων στη δημοκρατική ζωή, με έμφαση στους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Εξάλλου, όπως τόνισε, η κυπριακή Προεδρία επιδίωξε την περεταίρω προώθηση της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού, προσεγγίζοντας ολιστικά τα θέματα της πολιτιστικής διακυβέρνησης και ενισχύοντας την πολιτιστική έρευνα και τη στοιχειοθετημένη πολιτική για τον πολιτισμό.

Στον οπτικοακουστικό τομέα, ο κ. Δημοσθένους χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την υιοθέτηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με το καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Μίλησε, επίσης και για την συμφωνία επί του χρηματοδοτικού μηχανισμού εγγυήσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Αναφερόμενος στον αθλητισμό, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα Συμπεράσματα της Προεδρίας σχετικά με τη θέσπιση στρατηγικής για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων των αθλητικών συναντήσεων, καθώς και για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας.

Κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν 17 συναντήσεις και Συμβούλια στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δύο Άτυπων Συμβουλίων Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης, διεξήχθησαν επτά συναντήσεις υψηλού επιπέδου, έξι συνέδρια εμπειρογνωμόνων, μια σύνοδος νεολαίας και ένα φόρουμ αθλητισμού, καθώς και μια υπουργική διάσκεψη στο Όσλο. Συνολικά, συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές, περίπου 2.300 αξιωματούχοι και σύνεδροι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή