DW: Λάθη και ευθύνες για την Κύπρο
Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν Κομισιόν και Γιούρογκρουπ για τους χειρισμούς τους στο θέμα της Κύπρου. Έντονη κριτική όμως και στο ΔΝΤ.
Στη σχετική συζήτηση στο Στρασβούργο ακούστηκαν αιτιάσεις, παραδοχές λαθών, αλλά και η απλή αλήθεια διά στόματος Όλι Ρεν: τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένα να συμφωνήσουν σε μία καλύτερη ή λιγότερο επώδυνη λύση.
«Για την Κομισιόν το προτιμητέο σενάριο θα ήταν η βαθμιαία προσαρμογή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με παράλληλη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Υπήρχαν όμως περιορισμοί.
Τα κράτη-μέλη ήταν διατεθειμένα να συνεισφέρουν έως 10 δις ευρώ, ενώ οι συνολικές ανάγκες είχαν εκτιμηθεί σε 17 δις. Αυτό προφανώς περιόριζε τις εναλλακτικές λύσεις που είχαμε στη διάθεσή μας».Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων και ακόμα πιο έντονα την αρχική εισήγηση για κούρεμα καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ισπανού σοσιαλιστή Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ:
«Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή χώρα και η διάσωσή της μικρών διαστάσεων, αλλά οι επιπτώσεις μας αφορούν όλους και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν τηρούμε κανόνες που οι ίδιοι συμφωνήσαμε. Πρώτα καλούμε τους πολίτες να απoταμιεύουν και στη συνέχεια τους παίρνουμε τις αποταμιεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισπανός ευρωβουλευτής.
«Συνηθισμένο» πλεόν το bail-in;
Ο Όλι Ρεν υπόσχεται να «λάβει σοβαρά υπόψη» την κριτική των ευρωβουλευτών, αλλά επί της ουσίας την απορρίπτει: «Το bail-in των πιστωτών στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καινοτόμο όσο φαίνεται. Και στο πρόγραμμα της Ιρλανδίας οι πιστωτές είχαν καταβάλει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια του χρέους. Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου είναι ότι οι τράπεζες βασίζονταν ιδιαιτέρως στις καταθέσεις και το μπέιλ-ιν ήταν συνέπεια αυτής της ιδιαιτερότητας».
Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, o ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου απορρίπτει τη διάγνωση περί υπερτροφικού τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι το αποκαλούμενο «πακέτο διάσωσης» δεν διασώζει, αλλά μάλλον πλήττει την οικονομία της χώρας: «Ουσιαστικά αυτό που έχει γίνει με την απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι η δολοφονία της κυπριακής οικονομικής βιομηχανίας. Είναι σαν να σκοτώνεις τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι τοποθετήσεις ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν έξι φορές πιο μεγάλο από το ΑΕΠ της Κύπρου δεν λένε απολύτως τίποτα, διότι το μεγάλο μέγεθος ενός οργανισμού δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη προβλήματα ή διαπλοκή».
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ προκάλεσε αίσθηση με την προειδοποίησή του ότι η Κύπρος θα εξετάσει σοβαρά την αποχώρησή της από το ευρώ: «Η Κύπρος, σας το λέω ξεκάθαρα, μόλις σταθεί στα πόδια της, θα μελετήσει τη δυνατότητα να σας πει το μεγάλο αντίο- ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηγεωργίου.
Σοσιαλιστές εναντίον «τρόϊκα»
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος δήλωσε ότι η τρόϊκα έχει επιδείξει «απαράδεκτη συμπεριφορά» και ότι οι Ευρωπαίοι «δεν χρειάζονται άλλο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχόλιο από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά:
«Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρόεδρος της ομάδας ήταν πάρα πολύ καθαρό: τέλος σε κάθε μορφής τρόϊκας. Τέλος σε μη θεσμοθετημένα όργανα, που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες και αποφασίζουν με αποικιοκρατικό τρόπο, όπως είπε, για τις τύχες των λαών. Κι επιτέλους, τόνισε, πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορούν να πηγαίνουν τρεις άνθρωποι που εκπροσωπούν αυτό το όργανο, το επονομαζόμενο ʽτρόϊκαʼ, να φέρονται κατά άθλιο τρόπο σε εκλεγμένους ηγέτες κρατών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου στον πρόεδρο Αναστασιάδη και να επιβάλλουν μέτρα χωρίς να ελέγχονται από κανέναν».
Αίσθηση προκάλεσε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα με την επανένωση της Κύπρου και την «αξιοποίηση» επενδύσεων από την Τουρκία. Διευκρινίσεις από τον Έλληνα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Νίκο Χρυσόγελο:
«Εγώ τόνισα με σαφήνεια ότι πρέπει πραγματικά η ΕΕ να βοηθήσει την Κύπρο να επανενωθεί. Είναι μία χώρα πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα επάνω, το έχω πει αυτό και στην πολιτική μου ομάδα. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ των δύο κοινοτήτων».