Αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς τέλη

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί πρόταση από τον Υπουργό Εσωτερικών για να μπορεί να γίνεται αγοραπωλησία περιουσιών στα κατεχόμενα από Ε/κ σε Ε/κ , χωρίς την καταβολή μεταβιβαστικών τελών, ως ένα πρώτο μέτρο αποτροπής της μαζικής προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς τέλη
5'

Όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, θα καταθέσει εισήγηση στο Υπουργικό έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα οι Ε/κ μεταξύ τους, «να πωλούν και να αγοράζουν περιουσίες τους στα κατεχόμενα, αλλά να μην επιβαρύνονται απολύτως τίποτε, ούτε τέλη μεταβίβασης ούτε όποια άλλα τέλη ή βάρη, κεφαλαιουχικά κτλ που σε τέτοιες περιπτώσεις επιβαρύνεται ο αγοραστής ή ο πωλητής».

«Και αυτό για να διευκολύνουμε τον κόσμο, τους Ε/κ εκεί και όπου οι ίδιοι θέλουν , να διευκολύνουν είτε τον συγχωριανό τους, είτε τον συγγενή τους, είτε τον φίλο τους, είτε άλλον Ε/κ που έχει ανάγκη, να μπορούν να πάρουν την περιουσία του, να του δώσουν τα χρήματα που έχει ανάγκη σήμερα, αλλά υπό τον όρο οποτεδήποτε ο πωλητής θέλει να πάρει πίσω την περιουσία του να μπορεί να την πάρει, καταβάλλοντας τα λεφτά και κατι σαν τόκο», εξήγησε ο Υπουργός.

Ανέφερε ότι αυτό είναι ένα μέτρο πρόληψης/αποτροπής από το να καταφεύγουν οι Ε/κ να πωλούν έναντι πινακίου φακής, όπως είπε, στην επιτροπή των κατεχομένων.

Οι αποκαλύψεις του Υπουργού έγιναν σε εκτός κειμένου αναφορές σε εκδήλωση για παρουσίαση λευκώματος προς τιμή των πεσόντων και αγνοουμένων της κατεχόμενης Αγκαστίνας, εξ’ αφορμής τοποθέτησης του κοινοτάρχη για το ξεπούλημα περιουσιών στα κατεχόμενα , αλλά και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ που ακολούθησαν της εκδήλωσης.

Είπε ότι δυστυχώς πάρα πολλοί Ε/κ προσφεύγουν στην επιτροπή των κατεχομένων και την ίδια ώρα πάρα πολλοί Τ/κ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «υποβοηθούμενοι καμιά φορά και από Ε/κ, πωλούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα δύο «συνιστούν ουσιαστικά πρωτοβουλία από πλευράς κάποιων για λύση του Κυπριακού στα μέτρα της Τουρκίας, διχοτόμηση δηλαδή, άμα δεν θα υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, τη γη».

Ο κ. Χάσικος επανέλαβε μερικές φορές ότι είναι κατανοητές οι αδήριτες ανάγκες των Ε/κ να σπουδάσουν ή να αποκαταστήσουν τα παιδιά τους σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με την ανεργία να καλπάζει και χωρίς να υπάρχουν εργασίες και άρα πρέπει το κράτος να πάρει κάποια μέτρα.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι το μέτρο αυτό υλοποιείται μέσω του Κτηματολογίου με τον πλέον νόμιμο και επίσημο τρόπο και ο πωλητής θα έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω την περιουσία του, καταβάλλοντας το αντίτιμο με ένα μικρό τόκο.

Σε ερώτηση αν οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να βάζουν τις περιουσίες αυτές ως υποθήκη στον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών είπε ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα δει το κράτος. «Αλλά για την ώρα θα πρέπει να δούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους συμπατριώτες μας από το να πωλούν στην επιτροπή στα κατεχόμενα», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει αυτές τις περιουσίες, ανέφερε ότι το κράτος δυστυχώς δεν έχει τη οικονομική δύναμη να το κάνει το ίδιο – αν και η καλύτερη περίπτωση θα ήταν το κράτος να τις αγοράζει αυτές τις περιουσίες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κράτος μέσα από άλλα μέτρα, όπως ο φορέας, δέχεται ως ασφάλεια την περιουσία στα κατεχόμενα και δίνει κάποια χρήματα στους πρόσφυγες.

Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τις οικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς στις περιπτώσεις που αποβιώνουν οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, ο Υπουργός είπε ότι όσοι από τους πρόσφυγες έχουν πάρει τίτλο, αυτά τα σπίτια, στη βάση του δικαίου με κληρονομικό τρόπο πάνε στους κληρονόμους.

«‘Οσοι δεν έχουν πάρει τίτλο αλλά έχουν εγκριθεί από το κράτος για να πάρουν, δηλαδή το κράτος δεσμεύθηκε ότι θα τους δώσει τίτλο, όσοι από αυτούς έχουν αποθάνει ή είναι γέροντες και είναι σε στέγες ευγηρίας και ιδρύματα κτλ, σήμερα λόγω του ότι οι ανάγκες στέγασης είτε νεαρών ζευγαριών είτε φτωχών είναι μεγάλες , τους δίνουμε τα ελάχιστα σπίτια αυτών των ανθρώπων, χωρίς σε καμία περίπτωση, να παραγράφουμε το δικαίωμα είτε αυτών που απέθαναν προς κληρονόμους, είτε γερόντων προς άλλους», διευκρίνισε.

Ουδέποτε, είπε, τους παραγράφουμε το δικαίωμα ότι στο τέλος δικαιούνται τίτλου, «δηλαδή είναι παγοποίηση κατά κάποιο τρόπο για σκοπούς εξυπηρέτησης άλλων που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για πωλήσεις των σπιτιών αυτών ιδιαίτερα λόγω κρίσης, ανέφερε ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει τίτλο ή κυριότητα πάνω στο σπίτι, «ό,τι θέλει μπορεί να το κάνει».

Σε εκτός κειμένου αναφορές εξάλλου στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι «άμα ο καθένας από εμάς πωλεί τις περιουσίες του ή καταφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων για πώληση, στο τέλος εκείνο που θα γίνει-γιατί την ίδια στιγμή και Τ/κ πωλούν τις περιουσίες τους-είναι ότι θα λύσουμε εμείς οι ίδιοι το Κυπριακό με τον χειρότερο τρόπο».

«Δεν θα υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε ανταλλαγής , από μόνοι μας μέσα από την πώληση των περιουσιών μας θα διχοτομήσουμε την Κύπρο, πατρίδα χωρίς γη δεν υπάρχει και δυστυχώς εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι πάρα πολλοί Ε/κ προσφεύγουν για πώληση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ icyprus

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή