Επεκτείνεται το ερευνητικό πρόγραμμα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
Το έργο ξεκίνησε το 2020 με χρηματοδότηση 2,475 εκατ. ευρώ
Η γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε την επέκταση του έργου «Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2. Επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».
Το έργο ξεκίνησε το 2020 με χρηματοδότηση 2,475 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη μοριακή, ανοσολογική, γονιδιωματική και επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου από τον ιό SARS-CoV-2, οι νέες προσεγγίσεις για την ανίχνευση του κορονοϊού, η μελέτη μηχανισμών απορρύθμισης ανοσολογικής ανταπόκρισης σε ασθενείς με Covid-19, αλλά και η διερεύνηση της σχέσης του ιού με την κυτταρική γήρανση.
Οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι το Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιατρικής), το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιατρικής), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιατρικής), το ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Ιατρικής).
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε πως η συνεισφορά ενός τέτοιου έργου, είναι ιδιαιτέρα σημαντική καθώς βοηθά συνολικά την κοινωνία να αντιμετωπίσει πανδημίες όπως ο Covid, υποστηρίζοντας, τόσο την Πολιτεία να πάρει τις σωστές και έγκαιρες αποφάσεις, όσο και να προστατεύσει την υγεία των πολίτων: «Ως Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας αλλά και ως επιστήμονας γνωρίζω καλά πως ο ρόλος των ερευνητών δεν είναι να βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα εργαστήριο, αλλά να λειτουργούν προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εμβληματική δράση, την οποία χρηματοδότησε το 2020 η Πολιτεία με 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους επιστήμονες στηρίζοντας το έργο τους. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κρατάμε την ελληνική κοινωνία οχυρωμένη ώστε σε αντίστοιχες υγειονομικές κρίσεις όπως ο Covid, να μην ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά να έχουμε την εμπειρία για να προστατεύσουμε την υγεία όλων».