ΥΠΟΙΚ: Εξέταση νομικών πτυχών της ίδρυσης Τ. Αλληλεγγύης
Την ανάγκη συνεργασίας Βουλής και Κυβέρνησης για να ρυθμιστεί καλύτερα η πρωτοβουλία της νομοθετικής εξουσίας για ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή σε σχέση τόσο με τις νομικές όσο και με τις πρακτικές πτυχές, υπέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικού του σχετικού νόμου που ψήφισε η νομοθετική εξουσία στις 19 Δεκεμβρίου 2013.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στα συνταγματικά προβλήματα που εγείρονται μετά τη θέσπιση του νόμου για την ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι πρόνοιες του νόμου προσκρούουν στο άρθρο 165 του Συντάγματος το οποίο ρητά προβλέπει πως κάθε έσοδο και χρηματικό ποσό κάθε οιονδήποτε τρόπο συλλεγόμενο ή εισπραττόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.
"Με προβληματίζει όχι μόνο από νομικής άποψης αλλά και από πρακτικής και πολιτικής άποψης το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο επιχειρείται να υπάρξουν δύο παράλληλες μορφές κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού Βουλή και εκτελεστική εξουσία αποφασίζουν "αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε για προγράμματα ανέργων και για τις ευπαθείς ομάδες". Ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι δεν είναι εναντίον της ίδρυσης Ταμείου Αλληλεγγύης, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι σκοποί ίδρυσης του Ταμείου και ότι δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή να διαχειρίζεται το Ταμείο ο ΥΠΟΙΚ, εκφράζοντας την ανάγκη να συσταθεί μια ανεξάρτητη ή οριζόμενη Επιτροπή Διαχείρισης που να διαχειρίζεται τα έσοδα του Ταμείου.
Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προικοδοτείται το Ταμείο και αν αυτό θα γίνεται μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού, το οποίο θεωρεί, όπως είπε, πιο ορθολογικό τρόπο τόσο νομικά όσο και συνταγματικά και πρακτικά.
Είπε ακόμη ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης "θα μπορούσε να λαμβάνει εισφορές αλλά και δωρεές".
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ