ΑΚΕΛ: Απαράδεκτο το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας
Το ΑΚΕΛ θεωρεί «απαράδεκτο» το προτεινόμενο άνοιγμα τριών ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και διερωτάται «γιατί αγνοούνται πλήρως για δεύτερη συνεχή χρονιά οι προηγούμενες διαχρονικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επ’ αυτών» των κεφαλαίων.
Σε δήλωσή της στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, η Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στο προσχέδιο της έκθεσης για την προενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας της Ολλανδής Ευρωβουλευτή, Ρία Όουμεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου και είπε ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλε σειρά τροπολογιών, καλώντας την εισηγήτρια να τις υιοθετήσει.
Η κ. Καλοψιδιώτου είπε ότι «τα αρμόδια γραφεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ προέβηκαν σε ενδελεχή μελέτη» του προσχεδίου της έκθεσης «για να διαπιστωθεί ότι, όπως και στο παρελθόν, το κείμενο στο μεγαλύτερο μέρος του κινείται στη λογική της διατήρησης των ισορροπιών».
Όπως είπε η κ. Καλοψιδιώτου, «μη επικροτώντας αυτή την πρακτική, επιζητούμε την αντικειμενική βελτίωση και καταγραφή των αναφορών που γίνονται σε περί Κύπρου ζητήματα, ενώ κενά και ασάφειες που εντοπίζονται ειδικότερα στις παραγράφους για το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να προσδιοριστούν, καθώς και να υπάρξει επικαιροποίηση του κειμένου αναφορικά με τις εξελίξεις που τεκταίνονται εσωτερικά στην Τουρκία».
Ανέφερε ότι ως ΑΚΕΛ, «ανάμεσα σε άλλα, ζητούμε όπως περιληφθεί αναφορά στη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και στις σοβαρές ανησυχίες που δημιουργούν οι δημόσιες απειλές της Τουρκίας σχετικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της».
Η κ. Καλοψιδιώτου είπε ότι «σημαντικότατο εκτιμούμε πως είναι μέσα από την έκθεση να επαναβεβαιωθεί η ανάγκη όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν που να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από σχετική τροπολογία, υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να προχωρήσει μέσα από ενέργειες νόμιμες με παράλληλη την εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ προτείνουμε ακόμη, την περίληψη καταδικαστικής αναφοράς ενάντια στον τουρκικό εποικισμό».
Η κ. Καλοψιδιώτου είπε ότι «για μας είναι ξεκάθαρο ότι το προτεινόμενο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 (Δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) και η έμμεση άσκηση πίεσης για άνοιγμα του 15 (Ενέργεια) είναι απαράδεκτα, και διερωτόμαστε γιατί αγνοούνται πλήρως για δεύτερη συνεχή χρονιά οι προηγούμενες διαχρονικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επ’ αυτών».
Ως εκ τούτου, είπε η κ. Καλοψιδιώτου, «καλούμε την εισηγήτρια να κάνει δεκτές τις τροπολογίες μας και όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές σε συνεργασία, προκειμένου να πετύχουμε βελτίωση της υφιστάμενης έκθεσης, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες όπως γινόταν μέχρι πρότινος».
Το ΑΚΕΛ καλεί επίσης «όλους τους Ευρωβουλευτές, όπως δεν επιτρέψουν την παρείσφρηση προτάσεων που να μη λαμβάνουν υπόψη αντικειμενικά δεδομένα, όπως τις ευθύνες της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό», είπε η κ. Καλοψιδιώτου.