Οι πέντε διαφορές για το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για Κυπριακό

Οι εξελίξεις, αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος, μετά και την καταλυτική παρέμβαση των Αμερικανών, βρίσκονται στο επίκεντρο της σύσκεψης του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι πέντε διαφορές για το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για Κυπριακό
2'

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για συντονισμό κινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», το νέο έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε η εφημερίδα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πανομοιότυπο με το προσχέδιο, που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Εντοπίζονται, ωστόσο, πέντε διαφορές ουσίας στο καινούριο λεκτικό, οι οποίες καταδεικνύουν ότι το νέο προσχέδιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο, που υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Συγκεκριμένα στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι η κυριαρχία εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί. Στο καινούριο προσχέδιο αναφέρεται ότι η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από τους Ε/κ και Τ/κ.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα εκχωρεί στα συνιστώντα κρατίδια την ενάσκηση του καταλοίπου εξουσίας.

Στο καινούριο προσχέδιο αναφέρεται ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προβλέπει την ενάσκηση του καταλοίπου εξουσίας από τα συνιστώντα κρατίδια.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα έχει κυριαρχία και καμία πλευρά δεν μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία.

Στο καινούριο προσχέδιο απαλείφθηκε εντελώς η αναφορά στον όρο κυριαρχία.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι η ομοσπονδία της «ενωμένης Κύπρου» θα απαρτίζεται από δύο συνιστώντα κρατίδια.

Στο καινούριο προσχέδιο έγινε προσθήκη της φράσης «με ίσο καθεστώς».

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι ένωση ολόκληρου ή μέρους με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης αποκλείεται.

Στο καινούριο έγγραφο η διατύπωση είναι η ίδια, αλλά το ρήμα, που χρησιμοποιείται είναι το απαγορεύεται.

Διαβάστε επίσης

Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή