Έκθεση για τη συμμετοχή των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες

Την έκθεση κειμηλίων με θέμα: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους-Από το '21 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» εγκαινίασε χθες στο Διοικητήριο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Έκθεση για τη συμμετοχή των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες
2'

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν το ΥΜΑΘ και το Υπουργείο 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σπάνια κειμήλια της έκθεσης παραχωρήθηκαν από ατομικές και οικογενειακές συλλογές κυπριακών οικογενειών, από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, οι ηγεσίες των οποίων βοήθησαν σημαντικά στη μεταφορά των εκθεμάτων από την Λευκωσία στη Θεσσαλονίκη

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν προϊόν εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης αναφέρθηκε στο συμβολισμό των σημερινών εγκαινίων, μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση των 59 χρόνων από την 1η Απριλίου 1955, ημερομηνία έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ελλαδίτες και Κύπριοι είμαστε παιδιά της ελευθερίας».

«Έχουμε ιερό χρέος απέναντι στους αγωνιστές της ελευθερίας, απέναντι στους προγόνους και στους απογόνους μας, να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του έθνους. Υπό αυτήν την οπτική, η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε ενσαρκώνει τη συλλογική αντίσταση του ελληνισμού στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του και υπερβαίνει τα πρόσωπα που συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτές» σημείωσε ο ΥΜΑΘ, συμπληρώνοντας ότι τα εκθέματα εξιστορούν τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι στους αγώνες του έθνους στον ελλαδικό χώρο.

«Με αυτόν τον τρόπο υποκλινόμαστε σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φυλούν Θερμοπύλες, σε όλους εκείνους που μας θυμίζουν ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι μπορούμε να κοιτάζουμε αγέρωχα τους πάσης φύσεως ισχυρούς της γης και μας προτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους την αναγκαιότητα διάταξης των δυνάμεων του Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε :

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ελλάδα και την Κύπρο ελεύθερες, κυρίαρχες και ιστορικά δικαιωμένες. Γιατί αυτό είναι το δίκιο, αυτό ορίζει η μακραίωνη ιστορία μας, γιατί αυτό θέλει και απαιτεί από όλους μας ο απανταχού ελληνισμός».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως 16.00 και τα Σαββατοκύριακα από 09.00 έως 14.00 και θα είναι κλειστή μόνο τις ημέρες των γιορτών από Μ. Παρασκευή, μέχρι και Δευτέρα του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: «Επείγονται» οι Τουρκοκύπριοι για τις διαπραγματεύσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί

16:57ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί