Διαβήματα Κύπρου για έγγραφο της Τουρκίας σχετικό με το Κυπριακό
Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι ζητήθηκε όπως στο εξής η δήλωση της τρίτης χώρας να κατατίθεται έγκαιρα και σίγουρα προ της Συνεδρίας του Συμβουλίου σύνδεσης, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα μελέτης του κειμένου και προετοιμασίας αντίδρασης από πλευράς της ΕΕ εκεί και όπου απαιτείται.
«Η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς την ΕΕ ότι οι τουρκικές θέσεις, ως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο της Τουρκίας θα πρέπει να εξεταστούν από τα αρμόδια θεσμικά κοινοτικά όργανα, ώστε η προκλητική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας να αντανακλάται στη φετινή Έκθεση Προόδου της χώρας. Οι απαράδεκτες τουρκικές τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας που αγνοεί τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε έναντι της ΕΕ όταν ξεκινούσε την ενταξιακή της διαδικασία. Μία διαδικασία που είναι διακυβερνητική και προαπαιτεί σε κάθε στάδιο της τη σύμφωνο γνώμη και των 28 Κρατών Μελών, «εκλιπόντων» και μη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πέραν των διαβημάτων μας διά του Μονίμου Αντιπροσώπου, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κυβέρνηση απέστειλε διά του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, στην οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει ότι δεν θα συγκατανεύει στη σύγκληση οποιουδήποτε Συμβουλίου Σύνδεσης στο μέλλον αν δεν γνωστοποιείται εκ των προτέρων το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης και στη συνέχεια αναλόγως του περιεχομένου να συγκατατίθεται ή μη στη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης.
Διαβάστε το επίμαχο απόσπασμα του εγγράφου.
Οι επίμαχες διατυπώσεις του τουρκικού εγγράφου εντοπίζονται στη σελίδα 59. «Εκφράσεις όπως “η ομαλοποίηση των σχέσεων (σσ. της Τουρκίας) με τη Δημοκρατία της Κύπρου” υποφέρουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθίδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς», συνεχίζει το έγγραφο, «απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη “νεκρή/εκλιπούσα” Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από τον στόχο της επίλυσης. Η Τουρκία πρέπει να δράσει ευθυγραμμιζόμενη με τις ευθύνες της».
Η Άγκυρα λέει επίσης ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι από το 1963 και μετά, όταν οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να ισχυρίζονται ότι αποτελούν την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούσαν την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα του νησιού. «Η Τουρκία έχει διακηρύξει με τον πλέον ανοιχτό και καθαρό τρόπο την πλήρη υποστήριξή της για ένα συνολικό διακανονισμό στο νησί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Και ο διακανονισμός αυτό πρέπει να συνίσταται από μία «ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη»
Πηγη ΣΙΓΜΑ
Διαβάστε επίσης
Κύπρος: Μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζητά ο Έρογλου