Χριστοδουλίδης: Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν για την επανένωση της Κύπρου

«Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ετοιμότητα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειών των δυο πλευρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου, μέσα από μια συνολική λύση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους και τη συμμετοχή του στο 30ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Χριστοδουλίδης: Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν για την επανένωση της Κύπρου
4'


Ο δρ Χριστοδουλίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

- οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή,

- αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο,

-οι θέσεις της τουρκικής πλευράς ξεφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο,

- αναμένουμε κατάθεση και συζήτηση, με αλληλένδετο τρόπο, ολοκληρωμένων προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών ζητημάτων του Κυπριακού.

Ο δρ Χριστοδουλίδης απάντησε στα πιο κάτω δύο ερωτήματα:

Μετά από σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής, ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα των επαφών σας στην Ουάσιγκτον; Διαπιστώνετε ουσιαστική διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής; Οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό, στον ενεργειακό τομέα και στις διμερείς σχέσεις;

«Είναι σαφές ότι υπάρχει σημαντικά αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου. Οι σχέσεις και οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ δεν περιορίζονται όμως μόνο στο Κυπριακό, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, γεγονός που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου. Μέσα από στοχευμένη πολιτική έχουμε πετύχει να αναδείξουμε τον ρόλο- κλειδί της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η Κύπρος αποτελεί αναμφισβήτητα τον μόνο κοινό παρονομαστή ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τα οποία διαχρονικά διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχουν αναφερθεί στην Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και για τις σχέσεις των δυο χωρών ότι έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή.

»Εμείς επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τον ρόλο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, και για την επίλυση του Κυπριακού. Η θέση των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια, όπου ο κ. Μπάιντεν χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να είχε πατήσει το πόδι του στην Κύπρο" και ότι το κλειδί στην επίλυση του προβλήματος είναι η κατοχική Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ετοιμότητα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειών των δυο πλευρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου, μέσα από μια συνολική λύση. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν με κάθε ευκαιρία το μήνυμα σε Τουρκία ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο πρέπει να τερματιστεί».

Στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ μιλήσατε για «ακραίες θέσεις» που παρουσίασε η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ποιοί είναι οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας, τι θα πράξει απ' εδώ και πέρα και τι αναμένεται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών;

«Είναι γεγονός ότι πολλές από τις θέσεις που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο. Γνωρίζαμε όμως από την αρχή ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη και είναι γι' αυτό, ανάμεσα σε άλλους λόγους, που επιμέναμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο των συνομιλιών με στόχο να αποφευχθούν οι ατέρμονες συζητήσεις του παρελθόντος. Το κοινό ανακοινωθέν μας επιτρέπει -και αυτό το έχουμε πράξει κάθε φορά που η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει εκτός πλαισίου πρόταση- να πούμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν συζητάμε προτάσεις που ξεφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο.

»Η δική μας πλευρά, που βιώνει εδώ και 40 χρόνια την τουρκική κατοχή και όλα τα τραγικά συνεπακόλουθά της, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας. Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, πιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, και τόσο εμείς όσο και τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουμε κατάθεση και συζήτηση, με αλληλένδετο τρόπο, ολοκληρωμένων προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών ζητημάτων. Από τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, αναγνωρίζοντας ποια πλευρά διατηρεί εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες».

Διαβάστε επίσης:

Εκτός ΕΕ οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις κυπριακές αερογραμμές

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή