Στις 20 Οκτωβρίου η ακρόαση των αναφορών του ΠτΔ

Σε έντονο προβληματισμό έχει βάλει τους αρμόδιους φορείς η σημερινή συνεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νομοθετήματα των εκποιήσεων.

Στις 20 Οκτωβρίου η ακρόαση των αναφορών του ΠτΔ
5'

Η επόμενη Ολομέλεια του Ανωτάτου αποφασίστηκε να συνέλθει στις 20 Οκτωβρίου, εξέλιξη που σημαίνει ότι χάνουμε το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, το οποίο θα αποφάσιζε για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αναλυτικότερα, όπως αποφασίστηκε, η επόμενη Ολομέλεια του Ανωτάτου θα εξετάσει από κοινού τη συνταγματικότητα των τεσσάρων νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή, τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος η ακρόαση και για τις τέσσερις αναφορές θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα και η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα επιφυλαχθεί για τη γνωμοδότησή της.

Στη σημερινή πρώτη ακρόαση, η Ολομέλεια έδωσε οδηγίες πως τόσο οι ενστάσεις της Βουλής όσο και οι αγορεύσεις θα γίνουν γραπτώς. Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας παρουσιάστηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Δικηγόρος Α' της Δημοκρατίας Δημήτρης Λυσάνδρου.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χρίστος Κληρίδης, Γιώργος Σεραφείμ και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, έλαβαν διορία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν γραπτώς τις ενστάσεις, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης θα καταθέσει το περίγραμμα της αγόρευσής του στις 3 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής θα πρέπει να καταθέσουν τη δική τους αγόρευση μέχρι τις 13 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 του ιδίου μήνα θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η διεκπεραίωση των ακροάσεων στις τέσσερις αναφορές

Η Ολομέλεια αποφάσισε όπως και οι τέσσερις αναφορές ακολουθήσουν κοινή πορεία μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για την οποία δεν είχαν ένσταση και οι δικηγόροι της Βουλής. Παράλληλα, προτού οι δικαστές δώσουν οδηγίες για τις ημερομηνίες, άκουσαν τις θέσεις των δύο πλευρών για το θέμα.

Ο Κώστας Κληρίδης ζήτησε διορία μόνο πέντε εργάσιμες μέρες για προετοιμασία. Μιλώντας εκ μέρους των τριών συμβούλων της Βουλής ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης ζήτησε δέκα ημέρες προετοιμασίας για κάθε στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι σχετικός κανονισμός προνοεί 21 μέρες και λέγοντας επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστεί υλικό που έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της Βουλής το οποίο δεν είναι ακόμη έτοιμο καθ' ότι αφορά μεταξύ άλλων και πρακτικά συνεδριάσεων Επιτροπών.

ΓΕ: Κοινή η πορεία των τεσσάρων αναφορών

Σε δηλώσεις του μετά την ακρόαση ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο κατά τη σημερινή πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η πλήρης ολομέλεια του Δικαστηρίου έδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διεκπεραίωσης των ακροάσεων στις τέσσερις αναφορές».

«Και οι τέσσερις αυτές αναφορές θα έχουν μια κοινή πορεία και κοινές προθεσμίες όσον αφορά τα δικόγραφα τα οποία θα καταχωρηθούν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για την καταχώρηση ένστασης κατ' αρχάς από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων και ακολούθως για την καταχώρηση περιγραμμάτων αγόρευσης και από τις δύο πλευρές και η υπόθεση ορίστηκε ενώπιον της πλήρους ολομέλειας στις 20 Οκτωβρίου για να δοθούν οποιεσδήποτε προφορικές διευκρινίσεις κριθούν αναγκαίες». Την ημέρα εκείνη, είπε, «αναμένεται όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, η πλήρης Ολομέλεια, επιφυλάξει τη γνωμοδότησή του και επί των τεσσάρων αναφορών».

Σοβαρά νομικά, συνταγματικά και πολιτειακά θέματα

Ερωτηθείς σε πόσο διάστημα αναμένει ότι θα ανακοινώσει το Δικαστήριο την απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «αυτό σίγουρα επαφίεται στο ίδιο το Δικαστήριο, δεν θα μπορούσε να εκφέρω άποψη». Σημείωσε ωστόσο ότι «είναι γεγονός ότι εγείρονται κάποια σοβαρά, νομικά, συνταγματικά και πολιτειακά θέματα τα οποία θα χρειαστούν κάποιο χρόνο».

Τα 8 σημεία...

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για οχτώ σημεία όπως ειπώθηκε στο Δικαστήριο ο κ. Κληρίδης είπε ότι «οχτώ σημεία υπό την έννοια ότι η πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας επικαλείται την παραβίαση οχτώ διατάξεων του συντάγματος».

Στο μεταξύ, ενώπιον του δικαστηρίου είχαν αναφερθεί τα οχτώ σημεία από τον Χρίστο Κληρίδη τα οποία αφορούν το δικαίωμα στην περιουσία, την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος, το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, την ισότητα ενώπιον του νόμου, το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, τη διάκριση των εξουσιών, την παραβίαση της αρχής του να ακούγεται και η άλλη πλευρά και πότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ κάποιος νόμος.

Σε δηλώσεις του εκ μέρους των δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι «η Βουλή θα ακολουθήσει τον δρόμο της νομιμότητας». Είμαστε εντεταλμένοι, πρόσθεσε, «να υποστηρίξουμε το νόμιμο και το δίκαιο των νομοθετημάτων τα οποία ψηφίστηκαν για προστασία πρωτοφειλετών, εγγυητών μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του νόμου σχετικά με τις υποθήκες και τις υποχρεωτικές εκποιήσεις».

«Κατά πλειοψηφία η Βουλή θέσπισε τους τέσσερις υπό αναφορά νόμους, η Νομική Υπηρεσία και ο Πρόεδρος ισχυρίζονται ότι υπάρχει θέμα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, εμείς θα υποστηρίξουμε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ότι οι νόμοι θα πρέπει να δημοσιευθούν», είπε.

Διαβάστε επίσης

Δ. Γεωργιάδης: «Κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή