Αναστασιάδης-Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΠΑ: Επικέντρωση στο Κυπριακό

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της εστίασης της εξωτερικής της πολιτικής στην ώθηση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ σε όλους τους δυνατούς τομείς, έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε μεγάλο ακροατήριο στη Νέα Υόρκη, στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ).

Αναστασιάδης-Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΠΑ: Επικέντρωση στο Κυπριακό
8'

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση υπολογίζει στην συνεργασία, υποστήριξη, σημαντική συνεισφορά, δικτύωση και συμμαχίες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της παροικίας, τόσο στο Κογκρέσο, όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση, για να προχωρήσει η σχέση σε άλλο επίπεδο.

Φετινός τιμώμενος της Ομοσπονδίας, η Αμερικανοαβραϊκή Επιτροπή (AJC) στο πρόσωπο του εκτελεστικού της διευθυντή, Ντέιβιντ Χάρις, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελληνοαμερικανικής και Αμερικανοεβραϊκής Κοινότητας, αλλά και της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε το 2014 ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τις Κυπρο-Αμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο.
«Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο αισθάνομαι τιμή και προνόμιο να αποκαλώ φίλο, ήταν ορόσημο στην νέα δυναμική και στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και μία απόδειξη ότι ήδη ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής παράγει καρπούς».

Είπε πως με τον κ. Μπάιντεν συζήτησαν για τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της Κύπρου με τους δυτικούς θεσμούς και δομές ασφαλείας, ως το τελευταίο φυλάκιο της δυτικής συμμαχίας σε μία αυξημένα ταραγμένη και βίαιη ανατολική Μεσόγειο, όπως και την δυνητική συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Για την τιμώμενη αμερικανο-εβραϊκή οργάνωση είπε πως η ΑJC, με τη σημαντική επιρροή της στις παγκόσμιες υποθέσεις, καθώς και την αμερικανική πολιτική, έχει σταθερά και ακούραστα υποστηρίξει την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της Κύπρου και τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έπλεξε το εγκώμιο του οργανισμού και ιδιαίτερα του προέδρου του ΑJC, Stanley Μπέργκμαν και του εκτελεστικού διευθυντή της, David Harris, για το όραμα, την αφοσίωση τους και τη σκληρή δουλειά.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει μια ποιοτική αναβάθμιση η οποία χαρακτηρίζεται από ένα εντατικότερο επίπεδο επαφών και ανταλλαγών.

«Στην Κύπρο, το Ισραήλ αναγνωρίζει και μπορεί να υπολογίζει σε έναν σταθερό και προβλέψιμο εταίρο, ο οποίος θα φέρνει αποτελέσματα με συνέπεια για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και κάποιον που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ισραηλινή άποψη, καθώς και τις ανάγκες και την προοπτική της χώρας προς τον έξω κόσμο, κυρίως στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Κύπρος είναι έτοιμη και πρόθυμη να εργαστεί για την περαιτέρω επέκταση της σχέσης μας με το Ισραήλ».

Αναφερόμενος στις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, υπογράμμισε ότι μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή μας, πέραν κι από τις ουσιαστικές και ελπιδοφόρες προοπτικές για διμερή συνεργασία.

«Στο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, οι ενεργειακές μας προοπτικές και η συνεργασία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την επίλυση των πολυετών και φαινομενικά δυσεπίλυτων προβλημάτων, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία: αυτής της οικονομικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης στην αξιοποίηση και την προμήθεια του ενεργειακού μας πλούτου».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα μέλη της, για τις προσφορές τους προς την Κύπρο, ενώ μιλώντας εκτός κειμένου, έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου - θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - ο οποίος, είπε, στηρίζει ηθικά και υλικά την Κύπρο και προωθεί το θέμα της Κύπρου μέσα από τις διασυνδέσεις και γνωριμίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ευχαρίστησε επίσης την AHEPA και όλες τις ομογενειακές οργανώσεις για την συμπαράσταση και αγώνα τους προκειμένου η Κύπρος να απαλλαγεί από τα στρατεύματα κατοχής και να επανενωθεί.

Λαμβάνοντας το βραβείο ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπής, David Harris, ευχαρίστησε τη Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για τη τιμή που τους έκανε και επισήμανε ότι το AJC βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και της Ομογένειας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη για την οικοδόμηση της συνεργασίας με το Ισραήλ με στόχο μια Ανατολική Μεσόγειο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.

Αναφερόμενος στο κυπριακό τόνισε ότι όπως ο Εβραϊκός λαός μετά την έξοδο από την Αίγυπτο περιφερόταν για 40 χρόνια αλλά δεν έχασε τη πίστη του και τελικά επέστρεψε, το ίδιο και ο Κυπριακός λαός κρατώντας τη πίστη και με αντοχή θα επιστρέψει. Εμείς –είπε – θα είμαστε μαζί σας.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και τα συγχαρητήρια τους προς το ACJ για την άξια απονομή του βραβείου καθώς επίσης και μήνυμα φιλίας και εκτίμησης προς τη Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τους φίλους της Εβραϊκής κοινότητας Αμερικής.

Αναφερόμενος στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ τόνισε ότι με την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ παραμένουνπυλώνες σταθερότητας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Κώστας Τσέντας στην ομιλία του ευχαρίστησε τους ομογενείς και τα σωματεία τους μέσα από τα οποία δίνουν αγώνα για τη Κύπρο και το εθνικό θέμα, για την διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Αναφέρθηκε στις επιτυχίες στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, στους πολλούς φίλους και υποστηρικτές γερουσιαστές και βουλευτές, στις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών και σημείωσε ότι χωρίς τη συμβολή της Ομογένειας αυτά δεν θα ήταν εφικτά. Εξήρε επίσης την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο της David Harry για την προσφορά της στην προώθηση των ιδεωδών της δημοκρατίας και θεμελιωδών ελευθεριών και για την υποστήριξη των δικαίων της Κύπρου και του Ελληνισμού στην Αμερική.

Ο κ. Τσέντας επίσης ανακοίνωσε απόφαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας όπως ιδρύσει ταμείο για δύο υποτροφίες εις μνήμη της Πόπης Μαυρογιάννη και του Θεόδωρου Σπυρόπουλου δύο ανθρώπων με ξεχωριστή θέση στη καρδιά της Ομογένειας που απεβίωσαν πρόσφατα.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία της Ομογένειας με το ACJ και εξέφρασε τη χαρά του που η Ομοσπονδία επέλεξε να τιμήσει την Οργάνωση αυτή που για πάρα πολλά χρόνια στέκει στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και σημείωσε ότι θα πρέπει η σχέση αυτή να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Ο πάλαι ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών η Τουρκία- είπε- άρχισε να χάνει την αξιοπιστία της και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα και η στιγμή για τη Κύπρο και το Ισραήλ, δύο δημοκρατίες στην περιοχή να αναδείξουν ότι αυτές μπορούν να είναι οι αληθινοί σύμμαχοι στην Μέση Ανατολή.

Μιλώντας για το κυπριακό, υπογράμμισε ότι για 40 χρόνια η ομογένεια συμπαραστέκεται στο κυπριακό λαό στον αγώνα για ελευθερία και θα συνεχίσει τον αγώνα αυτό μέχρι το ταξίδι για την ελευθερία φθάσει μέχρι τη Κερύνεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μίλησε για ευκαιρία που ανοίγεται για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Αναφέρθηκε στα πολλά κοινά στοιχεία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και σήμερα, καθώς οι χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Ο κ. Δημήτριος είπε πως με τη συνεργασία αυτή υπάρχει ευκαιρία για την Κύπρο να γίνει πάλι κέντρο πολιτισμού, ειρήνης και προσφοράς προς την ανθρωπότητα.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης και τέως πρόεδρος της ΚΟΑ, Πανίκος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής με την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του και φέτος στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας.
Καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τα 68α γενέθλιά του, τα γιόρτασε με την παροικία της Νέας Υόρκης.

Στο δείπνο παρέστησαν επίσης, η σύζυγος του Προέδρου Αναστασιάδη Αντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Γ. Σιακαλλής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ν. Αιμιλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας κ.κ. Φιλίππου και Ηλιόπουλος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Νέας Υόρκης και Ρόντ Αϊλαντ, Μιχάλης Γιάνναρης και Λεωνίδας Ραπτάκης, οι πολιτειακοί βουλευτές Νέας Υόρκης, Αραβελλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη και του Νιου Χαμσάιρ., Θωμάς Κατσαντώνης και Ευσταθία Μπούρα, πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων, μέλη του διπλωματικού σώματος Ελλάδας και Κύπρου, ομογενείς και μέλη της Εβραϊκής κοινότητας Αμερικής και του AJ .

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αμερικανικές υποσχέσεις για το Κυπριακό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή