Προεδρικό Κύπρου: Προτάσεις λύσης Κυπριακού

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
2'


Στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συζήτησαν για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό εν όψει και της αναμενόμενης επίσκεψης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
Αναμένεται ωστόσο ότι θα ύπαρξει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί αναμενόταν να καταθέσουν τυχόν προτάσεις τους για άρση του αδιεξόδου ή για περαιτέρω μέτρα κατά της Τουρκίας.

Πάντως, όπως τονίζεται κατ' επανάληψη από πλευράς κυβέρνησης, δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει δεκτή οποιαδήποτε φόρμουλα περιέχει τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις ή σε παράλληλη διαδικασία ή σε κάποιο άλλο σώμα πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό που αναμένεται σε πρώτο στάδιο να τονιστεί από την ε/κ πλευρά θα είναι η δέσμευση της κυβέρνησης σε συγκλίσεις που αφορούν τον χειρισμό των φυσικών πόρων, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο παρελθόν στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ αλλά και Χριστόφια - Έρογλου, αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, με τα έσοδα να διαμοιράζονται κατά συγκεκριμένο τρόπο που να ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας της τ/κ κοινότητας έως ότου αυτή φτάσει σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της ε/κ.

Παραμένει πάντως αβέβαιο το κατά πόσο ο Νορβηγός διπλωμάτης θα φέρει μαζί του ένα νέο πακέτο ιδεών, μετά την απόρριψη και από τις δύο πλευρές της πιο πρόσφατης εισήγησής του, και κατά πόσο θα περιμένει να ακούσει εποικοδομητικές ιδέες από τις ίδιες τις πλευρές.

Ο κ. Άιντε έχει κάνει λόγο για δημιουργία ενός δικοινοτικού «συμβουλευτικού σώματος» εμπειρογνωμόνων το οποίο θα ασχολείται με τεχνικά θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φυσικού αέριου και αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του ενεργειακού τομέα σε μια ομόσπονδη Κύπρο.

Η πρόταση αυτή είχε βρει αντίθετη τόσο την ε/κ πλευρά, καθώς διαφωνεί με την ένταξη του φυσικού αερίου στις συνομιλίες καθ' οιονδήποτε τρόπο, όσο και την τ/κ η οποία επιμένει σε συμπερίληψή του στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ