Αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας στη «Αμαθούσα» από τη ENI/KOGAS
Για τα αποτελέσματα της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης της ΕΝΙ/KOGAS στο κοίτασμα «Αμαθούσα» στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ αναμένεται σήμερα (26/3/2015) να ενημερώσει τα κόμματα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com, τα αποτελέσματα της γεώτρησης δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Λευκωσίας.
Δεν είναι μεν μηδενικά, όπως ήταν στον «Ονασαγόρα», αλλά ούτε και δείχνουν ξεκάθαρα την ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα, η γεώτρηση στο δυνητικό, και πολλά υποσχόμενο κατά τους ειδικούς, κοίτασμα της «Αμαθούσας» έδειξε μεν κάποια σημάδια ύπαρξης κοιτάσματος, αλλά αυτά είναι τόσο ασαφή, που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, είτε γιατί οι συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων είναι φτωχές, είτε γιατί το δυνητικό κοίτασμα έχει μικρό μέγεθος.
Μετά την εξέλιξη αυτή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΕΝΙ.
Η γεώτρηση της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ολοκληρώθηκε στις 23/3/2015, και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν αμέσως στην Κυβέρνηση, δημιουργώντας απογοήτευση, καθώς για το συγκεκριμένο κοίτασμα υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Σημερινή» ως αποτέλεσμα των δύο αποτυχημένων γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI/KOGAS θα είναι η επαναξιολόγηση, από την ίδια την εταιρεία, του μοντέλου γεωφυσικών υπολογισμών, το οποίο αποδείχθηκε αποτυχημένο.
Η ΕΝΙ, όπως έχει γίνει γνωστό, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το κοίτασμα «Αμαθούσα», θα αποσύρει την πλατφόρμα και το γεωτρύπανό της από την κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους τρεις μήνες, για λόγους συντήρησης.
Στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS, όπως προκύπτουν από τα τρία
Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού, που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ το 2012, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν με ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3.
Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση πως η "Αμαθούσα" μπορεί να κρύβει μέχρι και τρία τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου είχε διατυπώσεις το παρελθόν ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, με βάση δικές του διαχρονικές μελέτες.